Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ke.ling] | کليڠ

Definisi : IB paku besi yg berkepala dua (utk melekatkan dua keping besi); mengeling melekatkan (menyatukan) besi dgn menggunakan keling. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ke.ling] | کليڠ

Definisi : sl sj kapal. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ke.ling] | کليڠ

Definisi : 1. sl sebuah empayar di pantai Coro­mandel Semenanjung India, yg disebut Kalinga dan Telingana, yg terkenal dgn pelayar atau pedagang yg datang ke Asia Tenggara seawal abad ke-3: maka kata Bendahara, “Apa maksud Orang Kaya Saudagar datang ke Melaka ini, kerana tanah ~ dan tanah Melaka ini terlalu jauh pelayaran?”; 2. sl panggilan bagi orang (pedagang, pelayar) yg berasal dari Kalinga dan Telingana yg datang ke Tanah Melayu seawal abad ke-3: adapun pd masa itu Holanda dan orang Cina dan orang ~ pun semuanya datang persembahkan segala permainannya berbagai-bagai rupanya dan lakunya; 3. Kd, Pn orang India yg beragama Islam; ~ pelikat orang India yg beragama Islam. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ke.ling] | کليڠ

Definisi : 1 (bahagian) India selatan: benua ~. 2 = orang ~ orang yg berasal dr selatan India. ~ pelikat orang India yg beragama Islam. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata keling

Puisi
 

Orang Keling sembahyang kusami,
     Bawa dian sepuntung seorang;
Ibarat ambo rumput di bumi,
     Pagi petang dipijak orang.


Lihat selanjutnya...(23)
Peribahasa

Suruh kerja golok Keling,
     suruh makan parang puting.

Bermaksud :

Malas bekerja tetapi banyak makan. (Peribahasa lain yang sama makna: Hendak kerja golok Keling, hendak makan parang punting).

 

Lihat selanjutnya...(3)


Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
GENDANG KELING

GENDANG KELING, persembahan muzik instrumental yang popular di Kedah dan Perlis. Istilah gendang keling merupakan singkatan daripada ‘gendang keliling’. Biasanya, gendang keling dipersembahkan dalam upacara edaran hidup seperti majlis berkhatan dan perkahwinan.

BUDAYAAlat/Alatan
RAJA MUNDELIAR

RAJA MUNDELIAR (? - ? ), saudagar keturunan Keling pada zaman Kesultanan Melaka. Tarikh dan tempat lahirnya tidak diketahui secara pasti. Raja Mundeliar adalah seorang yang kaya-raya dan oleh sebab itu dia dapat bergaul serta berdamping dengan pembesar-pembesar Melayu yang menjadi tonggak pentadbiran Empayar Melaka pada ketika itu. Dengan kedudukannnya itu, dia mempunyai pengaruh yang kuat terhadap beberapa pembesar yang rapat dengannya. Dia juga terlibat dalam kegiatan serta putar-belit politik para pembesar itu.

SEJARAH DAN ARKEOLOGITokoh
NAINA SURIA DEWANA

NAINA SURIA DEWANA (   ?  -   ?  ), saudagar keturunan India (Keling) pada masa kerajaan Melayu Melaka. Dia bermastautin di Melaka dan menjadi kaya hasil kegiatan perdagangannya. Kekayaannya ada disebut dalam Sulalatus Salatin, “penghulu segala saudagar di dalam negeri Melaka.

SEJARAH DAN ARKEOLOGITokoh
ORANG ACEH

ORANG ACEH, suku            kaum yang berasal dari Aceh, Sumatera Utara, Indonesia. Orang Aceh dipercayai berasal dari Keling, Madras dan Malabar di India dan mereka beragama Hindu. Setelah Islam tersebar, mereka memeluk agama Islam di Aceh. Orang Aceh juga dipercayai berasal dari negara Arab, Parsi dan Turki. Ada pula pendapat yang mengatakan bahawa orang Aceh berasal dari Campa (Indochina).

BUDAYABangsa/Suku/Kaum
NINA CATUNINA CATU (  ?  -  1514), saudagar keturuanan India (Keling), daripada golongan ceti, pada masa kerajaan Melayu Melaka. Nama sebenarnya mungkin Naina Ceti. Dia bermastautin di Melaka dan menjadi kaya hasil kegiatan perdagangannya.

 

SEJARAH DAN ARKEOLOGITokoh
MANDI SAFAR

MANDI SAFAR, temasya mandi-manda yang diadakan pada hari Rabu yang terakhir dalam bulan Safar dengan tujuan menolak bala. Pada pagi hari tersebut, orang ramai mandi di pantai atau sekurang-kurangnya minum air yang telah direndam ‘kertas safar’ atau ‘papan kecil’ yang bertulis dengan kalimat suci. Air ini dikenal sebagai ‘air safar’.

      Di Semenanjung Malaysia, pantai Tanjung Keling di Melaka adalah tempat utama dan masyhur untuk temasya mandi safar. Di Sabah dan Sarawak, temasya ini juga diadakan.

BUDAYAKepercayaan

Kembali ke atas