Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ke.lom.po/] | کلومڤوق

Definisi : himpunan (beberapa orang, bina­tang, benda, dll), kumpulan (yg kecil bilang­annya, jumlahnya, dsb), gugusan (awan, bintang): di langit kelihatan ~-~ awan hitam bergerak perlahan-lahan menuju ke selatan; ~ bintang (pulau) gugusan bintang (pulau); ~ kata beberapa perkataan yg dianggap sbg satu kumpulan (ikatan), rangkai kata; berkelompok bersatu (berhimpun, berga­bung) menjadi kelompok (golongan kecil dll), berkumpul (bkn orang dll), (berada) berde­katan atau berdampingan hingga merupakan suatu kelompok atau kumpulan kecil: beberapa orang pekerja berehat ~ di bawah pokok; berkelompok-kelompok berhimpun atau berkumpul (terhimpun atau terkumpul) di dlm beberapa kelompok: pekerja-pekerja tersebut diasing-asingkan ~ menurut tugas masing-masing; mengelompokkan menyatukan (mengum­pulkan dsb) menjadi kelompok atau beberapa kelompok, membahagikan (mengasingkan) kpd beberapa kelompok atau kpd kelompok-­kelompok tertentu, menjadikan berkelom­pok atau berkelompok-kelompok: usaha ~ ilmu kpd bidang-bidangnya adalah utk tujuan pembentukan istilah dan perkamusan; kelompokan kelompok (himpunan, kum­pulan kecil); kekelompokan perihal atau keadaan kelompok; pengelompokan perihal (perbuatan dsb) mengelompokkan. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ke.lom.po/] | کلومڤوق

Definisi : kumpulan orang (binatang dll); gugusan bintang (pulau dll): ~ bintang gugusan bintang. berkelompok berkumpul menjadi kelompok; bergugus-gugus: Mereka duduk ~-kelompok, tiap-tiap kelompok sepuluh orang. mengelompokkan membahagikan atau mengasingkan kpd beberapa kelompok; menjadikan berkelompok-kelompok. pengelompokan perbuatan atau hal mengelompokkan. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
kelompok (kata nama)
1. Bersinonim dengan gugusan: kumpulan, himpunan, gerombol puak, kelas, kaum, kobok, orang gerombongan, rombongan, pasukan, gelung, regu, toboh,

2. Bersinonim dengan tumpak: longgok, gundukan, rangkai, gugus, tompok, timbunan, pusu, busut,

Kata Terbitan : kelompokan, berkelompok,


Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
DINAMIK KELOMPOK

Dinamik kelompok, merangkumi kuasa yang

mempengaruhi mana-mana kelompok manusia

dan menentukan apa yang dibuatnya. Kelompok

ini boleh jadi kelab, organisasi perniagaan, tentera,

atau malah seluruh negara.

UMUM 
KELOMPOK DAN VARIASI BAHASA MELAYU

KELOMPOK DAN VARIASI BAHASA MELAYU, dua kelompok yang besar, iaitu kelompok bahasa Melayu di daerah induk atau ranah bahasa Melayu dan kelompok bahasa Melayu yang di luar dari daerah induk.  Bahasa Melayu dalam daerah induk bahasa Melayu terbahagi kepada tiga kumpulan, iaitu bahasa Melayu Semenanjung, bahasa Melayu Sumatera, dan bahasa Melayu Kalimantan.

BAHASABahasa
MELAYUMELAYU, nama khas bagi satu kelompok suku bangsa di sekitar Kepulauan Melayu ataupun nama am bagi pelbagai kelompok serumpun bahasa di kalangan kelompok Bahasa Melayu-Polinesia (Austronesia).  Sebagai nama khas, kelompok suku bangsa ini mendiami wilayah-wilayah Semenanjung Tahan Melayu, Singapura, selatan Thailand, pesisir timur Pulau Sumatera, pesisir Pulau Borneo dan wilayah-wilayah lain di Kepulauan Melayu (Nusantara) serta kawasan penghijrahan mereka di seluruh dunia.  Mereka adalah penutur teras bahasa Melayu.  Sebagai kelompok am, bangsa Melayu terdiri daripada pelbagai suku bangsa yang juga menjadi penutur bahasa Melayu dan penutur bahasa-bahasa rumpun Melayu.  Mereka terdiri daripada semua suku bangsa di seluruh Alam Melayu-dari Filipina hingga ke Irian, Sumatera dan Kemboja.  Dalam pengertian yang lebih luas, Melayu merangkumi semua penutur bahasa Melayu dalam kelompok Bahasa Melayu-PolinesiaBUDAYABangsa/Suku/Kaum
TERUMBU SAWAR BESAR

Terumbu Sawar Besar ialah kelompok

terumbu karang yang terbesar di dunia. Terumbu

ini menganjur di sepanjang pantai timur laut

Australia (lihat Australia [peta rupa bumi]).

Terumbu Sawar Besar bukan sawar berterusan

tetapi terdiri daripada beribu-ribu terumbu

berasingan yang bertaburan. Terumbu tersebut

telah tersenarai dalam Senarai Khazanah Dunia

yang disusun oleh UNESCO (United Nations

Educational, Scientific and Cultural Organization –

(Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu) kerana saiznya

yang unik dan tumbuh-tumbuhan dan ikannya yang

pelbagai. Hampir kesemua terumbu di perairan

Australia kini terletak dalam Taman Marin

Terumbu Sawar Besar, iaitu taman marin terbesar

di dunia. Kawasannya seluas lebih kurang 350 000

kilometer persegi.

UMUM 
PULAU MANUS

Pulau Manus merupakan pulau terbesar dalam

kelompok Admiralti Papua New Guinea.

Keluasannya ialah 1890 kilometer persegi. Pulau ini

bergunung-ganang dan berhutan tebal. Hanya

sebahagian kecil kawasan di sepanjang pantai dan

di bahagian hujung timur yang boleh digunakan

untuk pertanian. Terdapat lebih kurang 20 000

penduduk tinggal di Pulau Manus dan pulau-pulau

di sekelilingnya. Kebanyakan penduduk pulau ini

ialah orang Melanesia yang merupakan nelayan

yang mahir dan berdagang dengan penduduk

yang tinggal di pulau-pulau berdekatan. Hasil

tanaman penduduk pulau ini ialah taro, keladi,

nanas, pisang, dan sagu.

UMUM 
CHEWONG

CHEWONG, kelompok kecil Orang Asli yang tergolong dalam subkelompok Senoi. Dalam banci penduduk pada tahun 1983, kelompok Chewong berjumlah 203 orang. Kelompok itu diberi nama yang berbagai-bagai, antaranya termasuklah Maroi, Jo-Ben, Cho-Ben, Jelbeng, Kleb dan Siwang. Pada masa ini, mereka menyebut diri mereka sebagai Chewong.

 

 

BUDAYABangsa/Suku/Kaum
SIANTAN

SIANTAN, salah satu pulau dalam kelompok Pulau Anambas, Indonesia, dan sebahagian daripada kepulauan di Laut China Selatan yang dikenal sebagai Pulau Tujuh.  Kepulauan Pulau Tujuh yang terletak di antara Semenanjung Tanah Melayu dengan Kalimantan, termasuk lebih daripada 300 buah pulau.  Orang setempat membahagikan kepulauan itu ke dalam tujuh kelompok, iaitu Jemajar (Anambas Barat), Siantan (Anambas Besar), Pulau Laut (Natuna Utara), Bunguran (Natuna Besar), Subi (Natuna Selatan), Serasan (Pulau Perompak) dan Tambelan.

SEJARAH DAN ARKEOLOGIBandar/Negeri/Negara/Tempat
BATEKBATEK, satu kelompok suku bangsa Negrito yang terdapat di sekitar bahagian hulu Sungai Tembeling dan Sungai Kechau di Pahang; dan di Sungai Galas, Sungai Chiku, Sungai Taku, Sungai Lah, dan Sungai Lebir di Kelantan serta Sungai Besut di Terengganu.BUDAYAKonsep
ASFODEL

Asfodel ialah tumbuhan semula jadi yang lasak

dan berasal dari kawasan Mediterranean.

Bunganya berwarna kuning pucat dan berbentuk

seperti trompet itu tumbuh dalam kelompok

terburai. Akar asfodel tebal dan berisi. Daunnya

yang panjang lagi nipis itu tumbuh bergugusgugus,

hampir seperti daun dafodil (lihat Dafodil ).

Pengelasan saintifik: Asfodel adalah dalam famili

lili, Liliaceae. Ia adalah Asphodeline lutea .

UMUM 
BAHASA ORANG ASLI DI SEMENANJUNG

BAHASA ORANG ASLI DI SEMENANJUNG, bahasa yang dituturkan oleh Orang Asli di Semenanjung. Bahasa ini terbahagi kepada dua kelompok besar. Dalam kelompok pertama digolongkan bahasa-bahasa Orang Temuan, Orang Hulu (Jakun, Orang Kanak dan Orang Seletar, yang semuanya berbahasa Melayu sebagai satu-satunya bahasa ibunda mereka. Oleh itu, bahasa suku-suku itu tergolong dalam rumpun bahasa Austronesia, seperti semua dialek Melayu. Tetapi selain Orang Asli yang diklasifikasikan dalam Rumpun Austronesia tersebut, terdapat puluhan ribu Orang Asli yang hanya menggunakan bahasa Melayu sebagai bahasa kedua.

BAHASABahasa
12345

Kembali ke atas