Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ke.ma.ra.an] | کماراءن

Definisi : perihal bergerak (melangkah dll) maju, kemajuan: hulubalang telah berhim-pun di Pedas utk menyekat ~ Raja Melewar. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ke.ma.ra.an] | کماراءن

Definisi : perbuatan atau hal mara: ~ tentera musuh telah dpt dipatahkan oleh tentera kita. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata kemaraan


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
levechelevecheMeteorologiMeteorologi PerhubunganAngin panas, kering dan berdebu yang bertiup dari arah barat daya dan tenggara di tenggara pantai Sepanyol di hadapan kemaraan lekukan. Kemaraan angin ini ditandai dengan jalur awan yang keperangan di ufuk selatan. Lihat juga siroko.
advancing coastkemaraan pinggir lautGeografiTiadaTiada
advance headingkemaraan kepalaGeologiTiadaTiada
advancing coastkemaraan pinggir lautGeologiTiadaPinggir laut yang mara ke arah laut akibat pemendapan enapan di zon pesisiran dalam, melebihi pemindahan daripada zon tersebut.
Valders AdvanceKemaraan ValdersSejarahTiadaTiada
advancing coastkemaraan pinggir lautSains MarinTiadaKawasan pinggir laut yang terbentuk menganjur ke arah laut akibat pemendapan sedimen di zon pesisir pantai. Fenomena ini juga terjadi kesan daripada penurunan aras air laut atau peningkatan aras benua.
advancement flapflap kemaraanPerubatanTiadaFlap untuk membasmi atau mengurangkan poker periodontium dan mencuba mendapatkan kembali atakmen gingiva ke akar yang telah terdedah akibat penyakit periodontium.
Great Leap ForwardKemaraan RaksasaSejarahTiadaTiada
advance of a shorelinekemaraan garis pesisirGeografiTiadaTiada
degree of advancementdarjah kemaraanKimiaTiadaTiada
1234

Kembali ke atas