Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ke.nya.ta.an] | کڽاتاءن

Definisi : 1. perihal nyata, kejelasan, keterangan: segala ~ telah menghilangkan segala sangkaan; 2. keadaan atau hal yg nyata, hakikat, kebenaran: akhirnya aku terpaksa menerima ~ itu juga; 3. sesuatu yg dinyatakan (diberitahukan, diumumkan, dll), penjelasan, pengumuman: Perdana Menteri membuat satu ~ penting melalui radio malam ini; papan ~; 4. sudah nyata, terbukti, ternyata; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ke.nya.ta.an] | کڽاتاءن

Definisi : 1 yg dinyatakan sbg peringatan atau sbg pengumuman; notis. 2 keadaan atau hal nyata; keterangan; kejelasan: ~nya telah menghilangkan segala syak wasangka. 3 sesuatu yg nyata; sesuatu (peristiwa dsb) yg benar-benar ber­laku. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
nyata (adjektif)
1. Bersinonim dengan terang: jelas, ketara, izhar, jali, jaleh,
Berantonim dengan kabur

2. Bersinonim dengan benar-benar ada: wujud, maujud, kasatmata,

Kata Terbitan : menyatakan, ternyata, kenyataan, pernyataan, penyataan, penyata,

Peribahasa

Bermimpi mendapat emas,
     takkan membuat pura;
bermimpi mendapat padi,
     takkan membuat lumbung.

Bermaksud :

Menasihati supaya membuat perdamaian dalam sesuatu perselisihan, pandanglah perselisihan itu seperti mimpi yang tak dapat diterima sebagai suatu kenyataan.

 

Lihat selanjutnya...(2)


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
7/8/08 11:48:36 AM 214 bekas ini adalah untuk mengurangkan terjadinya kehilangan haba dan jisim ke persekitaran. (KEJ) closing line (baris penutup) Baris yang mengandungi suruhan atau kenyataan penutup atur cara. (KOM) closing ratio (nisbah tutup) Nisbah tekanan yang terjadi di dalam lubang telaga atau lubang gerudi dengan tekanan kendalian omboh yang diperlukan untuk menutup pelantak pencegah semburan bukan beralel yang berangkai rapat antara satu sama lain sehingga pemindahan silang tidak berlaku dan gen tersebut sentiasa diwa- risi bersama. (BIO) completeness error (ralat lengkapan) Ralat yang berpunca daripada kenyataan data atau suruhan dalam atur cara yang tidak lengkap berbanding dengan data yang perlu dimasukkan. (KOM) completion factor (faktor pelengkapan) Ukuran yang menyatakan nisbah keadaan dalam bentuk peratus, iaitu nilainya

Kembali ke atas