Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ker.dil] | کرديل

Definisi : sentiasa kecil (tidak mahu besar), terencat tumbuhnya (bkn orang, binatang, dll): ayam ~; orang ~; mengerdilkan menjadikan kerdil, mengecil­ngecilkan atau menganggap sesuatu kurang penting: kita dgn sengaja ~ sastera kita; kekerdilan perihal (keadaan) kerdil. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ker.dil] | کرديل

Definisi : kecil dan tidak dpt membesar (bkn orang dll): ayam ~; orang ~. mengerdilkan menjadikan kerdil: Bonsai ialah pokok hiasan yg dikerdilkan. kekerdilan keadaan atau sifat kerdil: ~nya menyebabkan dia berasa rendah diri. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

Glosari Dialek Pulau Pinang

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
kemeroi[k«.mE.Òoj]kata adjektifberkenaan dengan seseorang yang kurus, kecil dan kerdil kerana pertumbuhan badan yang tidak sempurna; kemere.Anak hang cacin ni pasai tu nampak kemeroi.[A.nA/ hAN tSA.tSin ni pA.sAj tu nAm.pA/ k«.mE.Òoj]Anak awak ini menghidap cacing sebab itu nampak kurus.
kemere[k«.mE.ÒE]kata adjektifberkenaan dengan seseorang yang kurus, kecil dan kerdil kerana pertumbuhan badan yang tidak sempurna; kemeroi.Tuan dia dengan kambin dia sama-sama kemere.[tu.wAn di.jA d«.NAn kAm.bin di.jA sA.mA.sA.mA k«.mE.ÒE]Tuannya dengan kambingnya sama-sama kurus.

Kembali ke atas