Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : sj kenderaan yg terdiri drpd bebe­rapa buah gerabak yg dirangkaikan dan berjalan di atas landasan (rel); ~ bawah tanah (sistem rangkaian) kereta api elektrik yg beroperasi di bawah tanah, terutamanya dlm bandar raya yg besar dan sibuk; ~ cepat = ~ ekspres kereta api yg ber­jalan cepat dan hanya berhenti di stesen­-stesen besar; ~ elektrik kereta api yg bergerak dgn menggunakan tenaga elektrik; ~ komuter komuter; ~ mel kereta api yg membawa surat, bungkusan, dsb. (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : /keréta api/ kenderaan yg terdiri drpd beberapa buah gerabak yg dirangkaikan dan berjalan di atas landasan. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata kereta api

Puisi
 

Kereta api tak ada serombong,
     Kapal pergi ke Batu Pahat;
Sekali-kali saya tak sombong,
     Tapilah tuan tak tahu adat.


Lihat selanjutnya...(6)

Pantun

SumberPuisi
Kurik Kundi Merah SagaKereta api kereta sorong, Kereta biasa berjalan malam; Tuan besi saya piabung, Sama timbul sama tenggelam.
Kurik Kundi Merah SagaKereta api tak ada serombong, Kapal pergi ke Batu Pahat; Sekali-kali saya tak sombong, Tapilah tuan tak tahu adat.
Kurik Kundi Merah SagaKalau ada kereta api, Pergi ke Panggor membeli benang; Sudah suka hati, Perut kosong menjadi kenyang.
Kurik Kundi Merah SagaSudah ada kereta api, Pergi ke Kapar membeli benang; Sudah dapat pembuka hati, Perut yang lapar menjadi kenyang.
Kurik Kundi Merah SagaSudah ada kereta api, Pergi ke Kapar membeli benang; Sudah dapat pembuka hati, Perut yang lapar menjadi kenyang.
Kurik Kundi Merah SagaDari Bau jalan ke Miri, Sambil menumpang kereta api; Mana saya tahu main tak jadi, Sebaik hidup baik mati.

Kembali ke atas