Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ke.ro.po/] | کروڤوق

Definisi : makanan yg berkeping-keping yg dibuat drpd adunan tepung dgn ikan atau dgn udang dll dan digoreng. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[ke.ro.po/] | کروڤوق

Definisi : Jk keropong, kosong, tidak berisi, kropok. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ke.ro.po/] | کروڤوق

Definisi : Mn; sekeropok sekelompok, se­tompok. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ke.ro.po/] | کروڤوق

Definisi : 1. sj makanan yg dibuat drpd adunan tepung sagu dgn ikan (udang dll) yg telah dilumatkan dan dihiris nipis-nipis dan dijemur sebelum digoreng berkeping-keping; 2. hirisan kulit kerbau atau lembu yg dikering­kan dan digoreng; ~ lekor sj keropok basah berbentuk torak ygdihiris sebelum digoreng. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata keropok

Puisi
 

Naik ke bukit terluncang-luncang,
     Nak ambil keropok air;
Apa sakit duduk membujang,
     Lepas menumbuk mencedok air.


Lihat selanjutnya...(2)

Khidmat Nasihat

SoalanJawapanJenis SoalanTarikh Soalan
Mengapakah papadom ditakrifkan sebagai sejenis 'keropok' dan bukannya kerepek walhal ramuan utamanya berasaskan nabati (selalunya tepung kacang kuda). Bukankah keropok digunakan untuk produk makanan rangup berasaskan haiwan seperti keropok udang/ikan/lekor manakala kerepek digunakan untuk produk makanan rangup berasaskan tumbuh-tumbuhan seperti kerepek pisang/ubi/beras?Merujuk Kamus Pelajar Edisi Kedua, keropok ialah makanan yang berkeping-keping yang dibuat daripada adunan tepung dengan ikan atau dengan udang dan lain-lain dan digoreng manakala kerepek ialah ubi kayu, pisang dan sebagainya yang dihiris tipis-tipis, dijemur dan digoreng. 

Berdasarkan definisi keropok dan kerepek seperti di atas,  popadom lebih sesuai dikategorikan sebagai keropok kerana dibuat daripada adunan tepung (tidak semestinya berasaskan haiwan sahaja).
Makna19.06.2018
Keropok di atas meja itu sudah lemau kerana terdedah kepada udara. pola ayat ialah? FN + KAdjektif atau FKerja? kata' lemau' ialah kata adjektif atau kerja? tq

Encik Yu,

Perkataan 'lemau' ialah kata kata adjektif. Oleh itu, pola ayat ialah FN + FA. 

Tatabahasa14.06.2010
Slm, Mohon semak ayat di bawah betul atau tidak. a)Beliau pengusaha yang bersemangat gigih dan rajin. b)Keropok lekor buatannya banyak mendapat permintaan pembeli kerana rasa keropok lekor yang sedap dan harga yang murah. c)Bahan utama keropok lekornya didapati terus daripada nelayan-nelayan berhampiran kilangnya. TqSelamat tengah hari,

Sila lihat pembetulan:
a)Beliau merupakan pengusaha yang bersemangat gigih dan rajin.
b)Keropok lekor buatannya banyak mendapat permintaan pembeli kerana sedap dan harga yang murah.
c)Bahan utama keropok lekor diperoleh terus daripada nelayan-nelayan berhampiran kilang.

Sekian, terima kasih
Tatabahasa08.08.2016
Salam sejahtera. Saya ingin bertanya tentang kesalahan pada papan tanda premis perniagaan yang saya dapat kenal pasti. Antaranya: 1)Perabut Rejek/Terpakai 2)Keropok Leko 3)Pusat Pakaian Alfa Boutique's Collection 4)Ikan Bakar SpecialStruktur tatabahasa yang betul dalam papan tanda perniagaan ialah:

a. Kedai Perabot Terpakai
b. Kedai Keropok Lekor
c. Pusat Pakaian ( DBP tidak berkuasa untuk mengubah nama kedai yang telah didaftarkan seperti ALFA BOUTIQUE'S COLECTION)
d. Kedai Ikan Bakar Istimewa
Tatabahasa22.04.2014
rangup bermaksud mudah pecah (untuk Makanan spt keropok) tetapi rapuh bermaksud mudah pecah dan patah(untuk Bukan Makanan) , Betul?Pandangan saudara boleh diterima.Tatabahasa29.07.2013
masalah saya ialah dalam frasa berikut :daging lembu, keropok udang, susu kambing,adakah perkataan lembu, udang dan kambing dalam frasa tersebut digolongkan ke dalam kata nama hidup bukan manusia atau frasa tersebut digolongkan dalam kata nama tak hidup bukan manusia.Terima kasih!Kata nama am ialah perkataan yang merujuk benda, perkara, atau konsep yang umum sifatnya. Kata nama am boleh dibahagikan kepada kumpulan-kumpulan kecil berdasarkan ciri makna perkataannya, iaitu hidup atau tak hidup, manusia atau bukan manusia, institusi atau bukan institusi, konkrit atau abstrak, dan berbilang atau tak berbilang.


Perkataan lembu, udang dan kambing ialah kata nama hidup bukan manusia.  
Tatabahasa22.09.2016
Tuan, Apakah jawapan bagi ayat di bawah dan bolehkah tuan terangkan perbezaan penggunaan ketiga tiga kata adjektif berikut?Menurut kamus,maksud mereka hampir sama,saya agak keliru. "Keropok di dalam tin masih ___ kerana tinnya tidak dimasuki udara." A.rapuh B.garing C.rangup Terima kasihUntuk makluman, pemilihan perkataan dalam ayat biasanya digunakan mengikut konteks walaupun ketiga-tiga perkataan membawa maksud yang sama. Perkataan yang betul dalam konteks ayat yang diberikan ialah:

Keropok di dalam tin masih rangup kerana tinnya tidak dimasuki udara.

Tatabahasa24.01.2018
maksud makanan ringanMerujuk Kamus Dewan, makanan ringan bermakna makanan yg tidak begitu mengenyangkan (spt keropok, kacang, dll) yg dimakan sambil-sambilan. Untuk mengetahui makna sesuatu perkataan, sila rujuk Kamus Dewan Edisi Keempat.Makna03.10.2008
rujuk kepada respon DBP pada 31/7/2012 tentang: Biskut susu yang sudah lama tersimpan di dalam tin itu sudah berbau hapak. Soalan: 1. Apakah beza antara hapak dengan tengik? 2. Keropok udang yang (rangup, garing) itu disukai ramai. (manakah jawapan yang lebih sesuai)?

Berdasarkan Kamus Dewan, berikut makna yang diberikan:
Tengik 1. bau atau rasa yang tidak sedap (bau minyak kelapa yang sudah lama disimpan) pering; 2. Kiasan untuk  berbau busuk, terlalu jahat (kelakuan).

·     Hapak ialah berbau tidak sedap kerana sudah lapuk atau usang (berkaitan sesuatu) atau sudah lama tersimpan (berkaitan bahan makanan): contoh ayat: bantal usang yg hapak;  biskut yang sudah hapak.
Rangup 1. mudah pecah atau patah, rapuh. Contoh ayat: dinding zink minyak tar itu akan rangup dilanyak traktor; 2. pecahan:

   Garing ialah keras tetapi rapuh  seperti keropok, biskut kering dan mudah hancur, rangup.
Makna06.04.2014
Tuan, Terdapat didalam aturcara majlis perkataan 'kudapan'. Apakah perkataan tersebut boleh digunakan dalam majlis resmi dan apakah makna sebenar kudapan. Terima kasih.Mengikut Kamus Dewan Edisi Keempat kudapan bermaksud 1. makanan ringan seperti keropok yang dimakan di luar waktu makan.2. makanan ringan seperti minuman kopi dan kuih-muih yang dimakan sekadar mengalas perut dalam sesuatu majlis anatar waktu minum pagi dan tengah hari atau pada waktu petang atau selepas makan malam. Kata ini boleh digunakan dalam majlis rasmi. Makna06.03.2008
12

Kembali ke atas