Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ke.ru.cut] | کروچوت

Definisi : 1. sj pembungkus atau kelongsong (drpd kertas, daun, dll) yg runjung bentuknya, digunakan utk mengisi kacang goreng dll; 2. kon; mengerucut 1. berbentuk spt kerucut (makin ke atas makin tirus), merunjung; 2. menguncup. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ke.ru.cut] | کروچوت

Definisi : kelongsong yg dibuat drpd kertas dll tempat mengisikan sesuatu. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata kerucut


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
colour blindbuta warnaFizikOptikSalah satu daripada kecacatan penglihatan yang disebabkan oleh ketaknormalan keturunan kerucut-kerucut dalam retina.
body conekerucut jasadMekanikGunaanKerucut yang dibentuk oleh paksi putaran ketika 9iaitu garis tindakan vektor halaju sudut ω) bagi sesuatu jasad yang sedang berputar di sekitar suatu titik tetap nisbi terhadap jasad berkenaan. kerucut jasad bertangen dengan kerucut ruang di sepanjang garis tindakan vektor halaju jasad itu, dan gerakan jasad tersebut boleh diwakili oleh penggulingan kerucut jasad pada permukaan kerucut ruang yang tetap. Kerucut ini juga dinamai kerucut polhod. Lihat juga kerucut ruang.
space conekerucut ruangMekanikGunaanKerucut tetap yang dibentuk oleh paksi putaran ketika (iaitu garis tindakan vektor halaju sudut ω) bagi sesuatu jasad yang sedang berputar dis ekitar suatu titik tetap, seperti yang dilihat dari sebarang titik tetap di ruang [Rajah k5]. Kerucut ruang bertangen dengan kerucut jasad di sepanjang garis tindakan vektor halaju sudut jasad itu, dan gerakan jasad berkenaan boleh diwakili oleh penggulingan kerucut jasad pada permukaan kerucut ruang yang tetap. Kerucut ini juga dinamai kerucut herpolhod. Lihat juga kerucut jasad. RAJAH K5 (rujuk mss. 96)
cone of rechargekerucut imbuhHidrogeologiTiadaGuar yang menyerupai kerucut yang terbentuk di permukaan potensiometri akibat penambahan air ke dalam perigi. Di seluruh kawasan ini permukaan potensiometri naik. Sin.: kerucut naikna, kerucut dongakan, guar air tanah
retrograde precessionliukan songsangMekanikGunaanPutaran Jasad tegar di ruang yang boleh diwakili oleh kerucut jasad yang berguling pada kerucut ruang yang tetap, dengan sentuhan berlaku dalam keadaan kerucut jasad berada di dalam kerucut ruang ataupun kerucut ruang berada di dalam kerucut jasad. Liukan songsang berlaku dalam keadaan momen sifatekun I0 di sekitar paksi mejam lebih rendah daripada momen sifatekun I di sekitar paksi-paksi yang serejang dengan paksi mejam, iaitu I0< I. Dalam keadaan liukan songsang, halaju egah dan hajalu mejam mempunyai tanda yang berlawanan. Lihat juga liukan.
cone of static frictionkerucut geseran statikMekanikGunaanKerucut bulat yang mempunyai sudut puncak φs, dengan φs sebagai sudut geseran statik bagi permukaan sentuh yang berkenaan. Bagi keadaan gerakan jangkaan, tindak balas R di antara permukaan-permukaan itu berada pada kerucut ini. Jika keadaan gerakan jangkaan belum tercapai, garis tindakan R berada di dalam kerucut ini. Perhatikan bawah kerucut geseran kinetik berada di dalam kerucut geseran statik kerana φs > φk [Rajah K4]. Lihat juga kerucut geseran, kerucut geseran kinetik.
cone of kinetic frictionkerucut geseran kinetikMekanikGunaanKerucut bulat yang mempunyai sudut puncak Фk, dengan Фk, sebagai sudut geseran kinetik yang berkenaan, Tindak balas R di antara permukaan-permukaan itu sentiasa berada pada kerucut ini [Rjah K3]. Lihat juga kerucut geseran. RAJAH K3 (rujuk mss. 64
circular conekerucut bulatMekanikGunaanKerucut yang keratan rentasnya berbentuk bulat apabila keratan itu serenjang dengan paksi kerucut.
cone of visibilitykerucut ketampakanMeteorologiMeteorologi PerhubunganRuang berbentuk kerucut yang puncaknya merupakan sasaran di permukaan bumi, yang membolehkan juruterbang melihatnya apabila pesawat udara berada di dalam kerucut ini pada ketinggian tertentu.
nipher shieldperisai nipherHidrologiTiadaPerisai angin untuk tolok kerpasan yang berbentuk seperti kerucut terlungkup dengan dasar kerucut itu di atas bingkai tolok.
123456

Kembali ke atas