Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ke.ru.si] | کروسي

Definisi : 1. sj tempat duduk yg ada kaki dan tempat bersandar (dan biasanya juga tempat meletakkan tangan); 2. ki kedudukan (dlm persidangan, Parlimen, dll), jawatan: parti pembangkang mendapat beberapa buah ~ dlm Majlis-Majlis Undangan Negeri; Malaysia telah melantik wakilnya utk menduduki ~ dlm Perhimpunan Agung Bangsa-Bangsa Bersatu; berebut ~ berebut (menerusi pilihan raya dll) utk mendapat kedudukan dlm Parlimen (majlis undangan, persidangan, dll); 3. (Eko) keahlian seseorang atau organisasi dlm sesuatu bursa saham; ~ anjal sj kerusi yg dapat melentingkan juruterbang keluar dr pesawat ketika kecemas­an; ~ elektrik kerusi bercas elektrik tempat penjenayah menjalani hukuman mati; ~ goyang kerusi yg boleh bergoyang-goyang apabila diduduki orang; ~ lenting kerusi anjal; ~ malas kerusi yg menganjur panjang (utk berbaring); ~ panas ki a) kedudukan seseorang dlm sesuatu jawatan tertinggi yg me­merlukan seseorang itu memikul tanggung­jawab yg berat, berisiko tinggi serta perlu membuat keputusan dan tindakan dgn segera; b) jawatan atau kedudukan tertinggi dlm sesuatu persatuan, pertubuhan, pertandingan dll yg menjadi rebutan atau selalu bertukar ganti penjawatnya: ~ panas pengurus skuad badminton negara; ~ panjang kerusi yg panjang (digunakan sbg pembaringan atau tempat duduk bagi dua atau tiga orang); ~ rehat = ~ seti kerusi atau tempat duduk panjang (utk dua atau tiga orang); ~ roda sj kerusi beroda utk kegunaan orang cacat anggota atau orang sakit; ~ serang (Marin) sj kerusi kayu yg digunakan utk menurunkan atau menaikkan pekerja ketika menyenggara atau mengecat kapal; ~ tangan kerusi yg mempunyai pemegang di sisinya (utk meletakkan tangan); ~ urut kerusi yg direka bentuk khas utk mengurut bahagian tertentu badan secara getaran; mempengerusikan 1. menjadi atau berlaku sbg ketua persidangan (perhimpunan, me­syuarat, dsb), memimpin, atau mengendalikan mesyuarat dsb (supaya segala perbincangan dan urusan berjalan dgn licin dan teratur): Perdana Menteri membuat pengumuman demikian sejurus setelah ~ sidang mingguan kabinet; 2. mengetuai dan memimpin (per­tubuhan, suruhanjaya, jawatankuasa, dll): Suruhanjaya ini di pengerusikan oleh Hakim Besar; pengerusi 1. ketua atau pengendali persidangan (mesyuarat dsb): Perdana Menteri menjadi ~ mesyuarat Jemaah Menteri; 2. pemimpin atau ketua jawatankuasa (pertu­buhan dll): ~ Lembaga Pengarah. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ke.ru.si] | کروسي

Definisi : 1 tempat duduk yg diberi berkaki serta tempat bersandar (kadang-kadang diberi tempat letak tangan juga): ~ malas kerusi yg dpt dianjurkan supaya menjadi panjang utk tempat berbaring dsb. 2 ki kedudukan atau jawatan (dlm mesyuarat, parlimen dll): Parti pembangkang telah mendapat lima buah ~ dlm pilihan raya itu. ~ anjal kerusi yg dpt melentingkan juruterbang keluar dr pesawat ketika berlaku kecemasan. ~ elektrik kerusi bercas elektrik tempat penjenayah (pesalah) menjalani hukuman mati. pengerusi 1 ketua dlm mesyuarat dll. 2 pemimpin jawatankuasa, pertubuhan dll: ~ Lembaga Pengelola. mempengerusikan 1 mengendalikan atau menjadi ketua dlm mesyuarat dll: Timbalan Perdana Menteri telah ~ sidang mingguan kabinet. 2 mengetuai jawatankuasa, pertubuhan dll. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
kerusi (kata nama)
1. Bersinonim dengan jawatan: kedudukan

2. Bersinonim dengan seliri: bangku, sofa, amben, balai,

3. Bersinonim dengan takhta: singgahsana

Kata Terbitan : mempengerusikan, pengerusi,

Puisi
 

Ambil kerusi dalam puan,
     Alun-alun tepi jeraya;
Sampai hati kakanda tuan,
     Dibuang lalu kepada saya.


Lihat selanjutnya...(5)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
banister-back chairkerusi belakang banisterKesenianHiasan DalamanKerusi ini diambil dari nama sempena penyokong di belakang kerusi. Kerusi ini dibuat daripada kayu mapel dan dicat dengan warna gelap seperti merah gelap dan hitam. Kerusi jenis ini mempamerkan reka bentuk Amerika dan kebanyakannya digunakan sebagai kerusi makan yang kadangkala tidak mempunyai tempat letak tangan. Reka bentuk kerusi ini menggunakan gaya kaki kerusi dari negara Sepanyol, terutamanya pada kaki kerusi hadapan, manakala kaki kerusi belakang dibiarkan tidak beralas. Kerusi ini juga mempunyai penyandar belakang tinggi, sama ada berlengan atau tanpa lengan, yang biasanya mempunyai gelendong (spindle) separa bulat antara palang atas dengan lintasan silang sebagai tempat duduk.
bean-bag dental chairkerusi pergigian beg kekacangPergigianTiadaKerusi pergigian khas yang dibuat bagi kanak-kanak yang menghadapi kesulitan untuk duduk lurus atas kerusi pergigian biasa. Dengan menggunakan kerusi jenis ini, kanak-kanak tersebut akan dapat duduk dengan tenang dan tidak berasa takut terjatuh dari kerusi. Kerusi ini diisi dengan biji kekacang yang akan mengikut bentuk badan pesakit yang mendudukinya.
boatswain's chairkerusi serang/kerusi bosunKejuruteraanTiadaKerusi kayu pada sisi kapal yang digunakan untuk menaikkan dan menurunkan pekerja sewaktu penyelenggaraan dan pengecatan kapal.
easy chairkerusi malasKesenianHiasan DalamanKerusi yang dibina dengan tujuan berehat atau bermalas-malasan, sama ada dari segi reka bentuknya yang ringkas, mudah dialih atau boleh dilipat. Kerusi ini mempunyai penyandar bersudut tidak kurang daripada 105 darjah dari tempat duduknya. Kerusi ini juga mudah digabungkan dengan sebarang jenis kerusi lain.
peacock chairkerusi merakKesenianHiasan DalamanKerusi daripada anyaman rotan bermutu tinggi yang mempunyai tempat bersandar yang lebar, tinggi dan dihias secara berlebih-lebihan. Kerusi ini sesuai digunakan sebagai kerusi untuk tetamu jemputan dan menjadi daya tarikan atau tumpuan dalam sesuatu majlis.
deck-chairkerusi dekLandskapTiadaKerusi yang diperbuat daripada plastik atau kanvas dan tahan cuaca. Kerusi ini digunakan di atas dek untuk bersantai.
musical chairkerusi beracunUmumTiadaSejenis permainan dalam sesebuah majlis atau parti yang memerlukan pemain berjalan mengelilingi kerusi dengan iringan muzik. Pemain yang gagal mendapatkan kerusi disingkirkan daripada permainan ini.
casterroda dwipaksiKesenianHiasan DalamanRoda yang dipasang di bawah perabot atau kerusi supaya perabot atau kerusi itu mudah dialihkan atau digerakkan.
chair railrel kerusiKesenianHiasan DalamanUnsur yang dipasang secara melintang di permukaan dinding pada ketinggian kerusi supaya dinding tidak rosak atau tercalar akibat terkena geseran belakang kerusi. Unsur ini kebiasaannya diperbuat daripada logam atau kayu keras.
half-chair conformationkonformasi setengah kerusiKimiaTiadaKonformasi keadaan peralihan bagi sikloheksana, iaitu di antara bentuk kerusi dan bentuk perahu memilin, dengan terikan sudut dan terikan kilasan sekitar 11 kali lebih tinggi daripada bentuk kerusi.
12345678910...

Kembali ke atas