Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : kerusi yg mempunyai pemegang di sisinya (utk meletakkan tangan); (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
 
kerusi (kata nama)
1. Bersinonim dengan jawatan: kedudukan

2. Bersinonim dengan seliri: bangku, sofa, amben, balai,

3. Bersinonim dengan takhta: singgahsana

Kata Terbitan : mempengerusikan, pengerusi,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
banister-back chairkerusi belakang banisterKesenianHiasan DalamanKerusi ini diambil dari nama sempena penyokong di belakang kerusi. Kerusi ini dibuat daripada kayu mapel dan dicat dengan warna gelap seperti merah gelap dan hitam. Kerusi jenis ini mempamerkan reka bentuk Amerika dan kebanyakannya digunakan sebagai kerusi makan yang kadangkala tidak mempunyai tempat letak tangan. Reka bentuk kerusi ini menggunakan gaya kaki kerusi dari negara Sepanyol, terutamanya pada kaki kerusi hadapan, manakala kaki kerusi belakang dibiarkan tidak beralas. Kerusi ini juga mempunyai penyandar belakang tinggi, sama ada berlengan atau tanpa lengan, yang biasanya mempunyai gelendong (spindle) separa bulat antara palang atas dengan lintasan silang sebagai tempat duduk.
armchairkerusi berlenganKesenianTiadaKerusi yang mempunyai alas tangan.
arm restalas tanganKesenianTiadaBahagian kerusi untuk meletak tangan ketika duduk.
couchkerusi rehatPentadbiran PerniagaanTiadaKerusi yang panjang untuk berbaring atau duduk oleh beberapa orang, kadang kala mempunyai tempat meletak kepala dan tangan.
Elco connectorpenyambung ElcoKejuruteraan Kapal TerbangTiadaKerusi serlum putar tangan berjenama khusus, untuk pemasangan terminal bateri pesawat udara.
bergerebergereKesenianHiasan DalamanKerusi yang mempunyai tempat bersandar, yang bersambung dengan tempat duduk serta tempat letak tangan dan dihasilkan dengan gaya Louis XV dari Perancis. Reka bentuknya dikemaskan dengan upholsteri di kedua-dua bahagian tepi, penyandar belakang yang berbentuk melengkung dan bingkai berukir. Gaya ini telah bermula pada abad ke-18 dan terkenal hingga kini.
aversive conditioningpengkondisenan aversifPergigianTiadaTeknik untuk mendapatkan perhatian daripada pesakit kanak-kanak supaya dapat berkomunikasi dan bekerjasama untuk mendapatkan rawatan. Teknik ini digunakan kepada kanak-kanak yang tidak memberi kerjasama bagi menjalankan rawatan pergigian. Pesakit akan diletakkan di atas kerusi pergigian. Sekiranya pesakit tidak bekerjasama, doktor pergigian akan meletakkan tangannya pada mulut pesakit dan menyuruhnya diam atau tidak boleh menangis. Sekiranya pesakit bekerjasama, doktor akan melepaskan tangannya dan memuji serta menenangkan pesakit. Teknik ini agak kontroversi kerana menggunakan kekerasan untuk menjalankan rawatan. Sinonim teknik tangan atas mulut

Kembali ke atas