Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ke.se.mua.nya] | کسمواڽ

Definisi : sekaliannya sekali: Kambing dan lembunya ~ dijual. 3 seluruhnya; segala-galanya: Berapa harga ~nya? (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata kesemuanya


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
XNORXNORTeknologi MaklumatPerisianOperasi logik yang dikenali sebagai eksklusif NOR. Operasi ini melibatkan dua operan yang hanya menghasilkan nilai benar jika kesemua operan mempunyai nilai yang sama, sama ada nilai benar (kesemuanya 1) atau palsu (kesemuanya 0). Contoh Jadual Kebenaran bagi logik XNOR adalah seperti yang berikut: Rajah 8: Jadual Kebenaran bagi logik XNOR
wholly or partially destroyedtelah binasa kesemuanya atau sebahagiannyaUndang-undangTiadaTiada
during their joint livesdalam masa kesemuanya hidupUndang-undangTiadaTiada
star groupkelompok bintangMatematikTiadaSebilangan bintang yang kesemuanya bergerak dalam arah yang sama pada masa yang sama.
consignmentkonsainanPentadbiranTiadaPenerimaan inventori tanpa kewangan untuk menjual kesemuanya.
cuboidkuboidMatematikTiadaPepejal yang mempunyai 6 permukaan yang kesemuanya berbentuk segi empat tepat. RUJUK RAJAH M.S. 56
cubekubusMatematikTiadaPepejal yang mempunyai 6 permukaan yang kesemuanya berbentuk segi empat sama.
all sliminglumat lompiKejuruteraanTiadaProses mengisar bijih sehingga hampir kesemuanya menjadi halus serta boleh melepasi skrin 200 - kasa.
incontinentia pigmentiincontinentia pigmentiPerubatanTiadaKecacatan kongenital ektoderma dan mesenkima yang hampir kesemuanya melibatkan wanita: Bercirikan lesi di kulit, mata, kuku, gigi dan sistem persarafan sentral.
AIS (alarm indication signal)AIS (isyarat tanda gera)Teknologi MaklumatTiadaIsyarat yang kesemuanya terdiri daripada digit 1, bagi menandakan ralat pada terminal penghantar atau talian.
1234

Kembali ke atas