Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ke.si.ha.tan] | کصيحتن

Definisi : perihal sihat, kesegaran, kebaikan keadaan (badan dll): Kementerian K~. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ke.si.ha.tan] | کصيحتن

Definisi : keadaan atau peri­hal sihat; kesegaran: Kita hendaklah sentiasa menjaga ~ kita. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
sihat (adjektif)
1. Bersinonim dengan tidak sakit: afiat, segar, waras, cergas, cerdas, aktif, cedas,
Berantonim dengan sakit

2. Bersinonim dengan sembuh: pulih, baik semula, betah, uras,
Berantonim dengan sakit

3. Dalam konteks kiasan
bersinonim dengan masuk akal, dapat diterima, berjalan lancar,

Kata Terbitan : menyihatkan, kesihatan,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
health indicatorpetunjuk kesihatanKejururawatanTiadaMaklumat kesihatan yang menandakan aspek kesihatan seperti kesihatan fizikal dan mental, obesiti, merokok, dan penggunaan bahan terlarang.
health hazardbahaya kesihatan/mudarat kesihatanKejuruteraanTiadaBahaya kepada kesihatan manusia dan hidupan yang timbul daripada sinaran mengion.
hygienekebersihan; kesihatanPerubatanTiadaKesihatan: Sains kesihatan dan kajian cara-cara mengekalkannya.
healthcare providerpenyedia jagaan kesihatanKesihatan AwamTiadaIndividu atau institusi berlesen yang menyediakan perkhidmatan penjagaan kesihatan seperti rawatan kecemasan, pencegahan, pemulihan jangka panjang, hospital, diagnostik, primer, paliatif, dan rawatan di rumah dengan cara yang sistematik kepada individu, keluarga atau masyarakat.
custodian of health recordspenyimpan rekod kesihatanKesihatan AwamTiadaPihak yang ditugaskan untuk menjaga rekod kesihatan pesakit.
virtual health advisorypenasihat kesihatan mayaKesihatan AwamTiadaPerkhidmatan berbentuk nasihat kesihatan (bukan diagnosis atau rawatan pesakit) yang ditawarkan oleh pakar kesihatan keluarga atau pegawai perubatan melalui portal dengan menggunakan telefon bimbit, tablet, komputer riba dan komputer peribadi.
compromised health copingpengendalian kesihatan kompromiPerubatanTiadaPenyesuaian kesihatan yang dilakukan akibat kekurangan sokongan kesihatan untuk menangani cabaran kesihatan.
health care activityaktiviti penjagaan kesihatanPerubatanTiadaAktiviti kesihatan seperti promosi, pencegahan, penyembuhan, perkhidmatan, dan pemulihan kesihatan untuk mengekalkan status kesihatan.
health care industryindustri jagaan kesihatanKejururawatanTiadaAktiviti perusahaan berdasarkan penjagaan kesihatan. Contohnya, pembinaan hospital, kolej kesihatan dan pelancongan kesihatan.
health hazardbahaya kesihatan/mudarat kesihatanPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
12345678910...

Kembali ke atas