Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ke.ter.la.ru.tan] | کترلاروتن

Definisi : perihal (keadaan atau sifat) boleh larut: ~ karbon monoksida di dlm air adalah sangat sedikit; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ke.ter.la.ru.tan] | کترلاروتن

Definisi : keadan atau sifat dpt larut: ~ bahan itu sangat sedikit. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata keterlarutan


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
solubilityketerlarutanKimiaTiadaKepekatan larutan tepu sesuatu zat terlarutdi dalam sesuatu pelarut pada suhu malar. Keterlarutan sesuatu bahan di dalam pelarut tertentu bergantung pada suhu. Lazminya keterlarutan pepejal di dalamcecair meningkat dengan pertambahan suhu, tetapi bagi gas, keterlarutannya di dalam cecair akan menurun. Keterlarutan lazimnya diukur dalam unit g/100g pelarut.
cosolventskopelarutFarmasiFarmaseutikBahan yang dicampurkan untuk meningkatkan keterlarutan sesuatu drug. Contoh bahan yang lazim ialah etanol. Biasanya keterlarutan sesuatu drug yang telah menerima bahan campuran lebih tinggi daripada kadar keterlarutan drug yang dapat dianggarkan daripada daya keterlarutannya dalam setiap satu komponen pelarut secara berasingan.
solubilityketerlarutanGeografiTiadaTiada
solubilityketerlarutanHidrologiTiadaKepekatan seimbang zat-larutan di suatu suhu dan tekanan tertentu apabila zat-larutan yang belum larut bersentuhan dengan larutan, selalunya dinyatakan dalam gram per 100 G pelarut, atau dalam mol per liter larutan. (GG)
apparent solubilityketerlarutan ketaraFizikTiadaTiada
retrograde solubilityketerlarutan undurKimiaTiadaTiada
real solubilityketerlarutan sebenarKimiaTiadaTiada
molar solubilityketerlarutan molarKimiaTiadaTiada
ideal solubilityketerlarutan unggulKimiaTiadaTiada
apparent solubilityketerlarutan ketaraKimiaTiadaTiada
12345

Kembali ke atas