Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ke.ti.ka] | کتيک

Definisi : 1 waktu yg pendek atau waktu tertentu; saat: ~ itu, saya sedang duduk berbual-bual dgn kawan-kawan di halaman rumah. 2 pd waktu (masa); semasa; tatkala: Dia sedang beristirahat ~ kami sampai di rumahnya. seketika sebentar; sekejap. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
ketika (kata nama)
Bersinonim dengan waktu, masa, jam, saat, tatkala, zaman, abad, kurun, kala, dewasa, tempoh;,
Kata Terbitan : seketika, berketika,

Puisi
 

Asam pauh asam pulasan,
     Ketika bambangan balu;
Meskipun jauh berkirim pesan,
     Pesan jangan dibuang lalu.


Lihat selanjutnya...(4)
Peribahasa

Ketika ada jangan dimakan,
     telah habis (= tiada) maka dimakan.

Bermaksud :

Berhemat cermat dalam penghidupan.

 

Lihat selanjutnya...(18)

210

The wheel of fortune is forever in motion

Nasib manusia tidak pernah tetap, yakni sentiasa berubah-ubah, ada kalanya baik dan ada kalanya buruk.

Air pun ada pasang surutnya, takkan pasang selalu dan surut senantiasa

During her heyday on the silver screen, she was the nation's top actress, and she basked in luxury and fortune. Unfortunately, the wheel of fortune is forever in motion, and the disaster struck after her twentieth film.

Ketika zaman kegemilangannya dalam industry perfileman, dialah pelakon wanita nombor satu Negara, dan dia dilimpahi kemewahan dan kekayaan.Malangnya, air pun ada pasang surutnya, takkan pasang selalu dan surut senantiasa , dan bencana datang selepas filemnya yang ke dua puluh.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(8)

Kamus Teknologi Maklumat

Kamus Teknologi Maklumat ct.indd
4:01:34 PM 27 corak retina curi dengar elektronik bon tanda aras Islam borang permohonan gadaian D Daemon (Ig. Daemon; Br. Daemon Id. Daemon) Atur cara yang biasanya bermula ketika sistem dibut dan berjalan berterusan tanpa pintasan daripada sebarang pengguna sistem tersebut. Atur cara ini akan melanjutkan permintaan terhadap atur cara atau proses lain seperti yang diminta. Daemon ialah istilah dari luar mesti diperiksa untuk menentukan sama ada paket boleh masuk atau tidak berpandukan dasar keselamatan rangkaian. limpah atas penimbal (Ig. buffer overflow;Br. limpahan penimbal; Id. luapan penyangga) Keadaan ketika suatu atur cara atau proses cuba menyimpan data yang melebihi kapasiti penimbal. Lebihan data ini akan melimpah kepada ruang penimbal lain yang bersebelahan dengannya sehingga menyebabkan kerosakan data yang dipegang

Kembali ke atas