Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ke.ti.ka] | کتيک

Definisi : 1 waktu yg pendek atau waktu tertentu; saat: ~ itu, saya sedang duduk berbual-bual dgn kawan-kawan di halaman rumah. 2 pd waktu (masa); semasa; tatkala: Dia sedang beristirahat ~ kami sampai di rumahnya. seketika sebentar; sekejap. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
ketika (kata nama)
Bersinonim dengan waktu, masa, jam, saat, tatkala, zaman, abad, kurun, kala, dewasa, tempoh;,
Kata Terbitan : seketika, berketika,

Puisi
 

Asam pauh asam pulasan,
     Ketika bambangan balu;
Meskipun jauh berkirim pesan,
     Pesan jangan dibuang lalu.


Lihat selanjutnya...(4)
Peribahasa

Ketika ada jangan dimakan,
     telah habis (= tiada) maka dimakan.

Bermaksud :

Berhemat cermat dalam penghidupan.

 

Lihat selanjutnya...(18)

210

The wheel of fortune is forever in motion

Nasib manusia tidak pernah tetap, yakni sentiasa berubah-ubah, ada kalanya baik dan ada kalanya buruk.

Air pun ada pasang surutnya, takkan pasang selalu dan surut senantiasa

During her heyday on the silver screen, she was the nation's top actress, and she basked in luxury and fortune. Unfortunately, the wheel of fortune is forever in motion, and the disaster struck after her twentieth film.

Ketika zaman kegemilangannya dalam industry perfileman, dialah pelakon wanita nombor satu Negara, dan dia dilimpahi kemewahan dan kekayaan.Malangnya, air pun ada pasang surutnya, takkan pasang selalu dan surut senantiasa , dan bencana datang selepas filemnya yang ke dua puluh.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(8)

Glosari Dialek Pulau Pinang

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
tenggak[t«N.gA/]kata tugasketika, semasa atau bila yang hanya digunakan untuk situasi yang tidak disenangiTenggak nampak aku reja mintak duet.[t«N.gA/ nAm.pA/ A.ku Ò«.dZA min.tA/ du.wet]Apabila nampak saya mesti minta wang.
   2. menenang atau mengarahkan sesuatu (senapang, buku) ketika melakukan sesuatu (menembak, membaca) dalam jangka masa yang agak lamaBudak tu dok perembang komik dalam kedai.[bu.dA tu do p«.Ò«m.bAN ko.mi dA.lAm k«.dAj]Budak itu sedang menenang komik dalam kedai.
la la tu[lA lA tu] pada masa dan ketika itu juga.Tadi aku marah kat dia pasai tak habeh buat reja rumah, aku suroh dia buat la-la tu.[tA.di A.ku mA.ÒAh kAt di.jA pA.sAj tA/ hA.beh bu.wAt Ò«.dZA Òu.mAh A.ku su.Òoh di.jA bu.wAt lA lA tu]Tadi saya memarahinya kerana tidak menghabiskan kerja rumah, saya memintanya menyiapkan pada masa itu juga.
la la ni[lA lA ni] pada masa dan ketika ini juga.Aku tengah tak dak duet, mana nak pi cari duet la la ni.[A.ku t«.NAh tA/ dA/ du.wet mA.nA nA/ pi tSA.Òi du.wet lA lA ni]Saya tidak mempunyai wang, mana hendak mendapatkannya pada masa ini juga.
panaih lit-lit[pA.nAC lit.lit] berkenaan dengan panas ketika rembangJangan hampa dok maen masa panaih lit-lit, sat ni demam.[dZA.NAn hAm.pA do mAen mA.sA pA.nAC lit.lit sAt ni d«.mAm]Jangan kamu semua main semasa rembang, nanti demam.
becendoi[b«.tSEn.doj]kata kerja1. mengekori dengan rapat ketika berjalan (berkenaan orang atau haiwan).Tang mana saja mak dia pi, anak dia becendoi.[tAN mA.nA sA.dZA mA/ di.jA pi A.nA/ di.jA b«.tSEn.doj]Di mana sahaja emaknya pergi, anaknya mengekori dengan rapat.
jejai[dZ«.dZAj]kata kerjamenyuruh seseorang makan pada masa dan ketika itu juga.Jejai cepat, baih dah nak mai.[dZ«.dZAj tS«.pAt bAC dA/ nA/ mAj]Makan cepat, bas sudah hendak datang.
eron[E.ҍn]kata kerjamenggaul santan dengan pulut yang dikukus ketika masih panas.Mak dok eron pulut kunin.[mA do E.ҍn pu.lut ku.nin]Mak sedang menggaul santan pada pulut kuning.
buah seralat[bu.wAh s«.ÒA.lAt] sejenis. buah sebesar bola tenis, ketika masak berwarna merah jambu, kulitnya berbulu halus dan rasanya manis dan payau.   
   2. berkenaan dengan ikan tertentu (seperti kembung, terubuk) yang boleh diperolehi dengan banyak pada sesuatu ketikaTerubok la ni murah pasai dok tengah jujoh.[t«.Òu.bo/ lA ni mu.ÒAh pA.sAj do/ t«.NAh dZu.dZoh]Terubuk sekarang murah sebab banyak.
12

Kembali ke atas