Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ke.ti.ka] | کتيک

Definisi : 1 waktu yg pendek atau waktu tertentu; saat: ~ itu, saya sedang duduk berbual-bual dgn kawan-kawan di halaman rumah. 2 pd waktu (masa); semasa; tatkala: Dia sedang beristirahat ~ kami sampai di rumahnya. seketika sebentar; sekejap. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
ketika (kata nama)
Bersinonim dengan waktu, masa, jam, saat, tatkala, zaman, abad, kurun, kala, dewasa, tempoh;,
Kata Terbitan : seketika, berketika,

Puisi
 

Asam pauh asam pulasan,
     Ketika bambangan balu;
Meskipun jauh berkirim pesan,
     Pesan jangan dibuang lalu.


Lihat selanjutnya...(4)
Peribahasa

Ketika ada jangan dimakan,
     telah habis (= tiada) maka dimakan.

Bermaksud :

Berhemat cermat dalam penghidupan.

 

Lihat selanjutnya...(18)

210

The wheel of fortune is forever in motion

Nasib manusia tidak pernah tetap, yakni sentiasa berubah-ubah, ada kalanya baik dan ada kalanya buruk.

Air pun ada pasang surutnya, takkan pasang selalu dan surut senantiasa

During her heyday on the silver screen, she was the nation's top actress, and she basked in luxury and fortune. Unfortunately, the wheel of fortune is forever in motion, and the disaster struck after her twentieth film.

Ketika zaman kegemilangannya dalam industry perfileman, dialah pelakon wanita nombor satu Negara, dan dia dilimpahi kemewahan dan kekayaan.Malangnya, air pun ada pasang surutnya, takkan pasang selalu dan surut senantiasa , dan bencana datang selepas filemnya yang ke dua puluh.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(8)

Kamus Sains

Kamus Sains.indb
jujukan alfoid) Satu famili kompleks yang mengandungi jujukan DNA berulang yang terdapat pada heterokromatin bersentromer dalam manusia. (BIO) altering error (ralat ubahan) Ralat yang dijana sendiri oleh perkakasan akibat ralat ketika pemindahan data dalam sistem. (KOM) alternate disjunction (disjungsi selang) Pemisahan kromosom pada heterozigot translokasi dengan kedua-dua kro- mosom yang mempunyai translokasi bergerak masuk ke dalam satu sel, dan kedua biasanya sangat jelas tetapi menjadi berserabut sebahagiannya atau menjadi samar dan mungkin juga ter - pisah atau bercantum. (HID, METEO) altricial (altrisial) Perihal anak haiwan yang tidak berbulu dan tidak bermaya ketika lahir, dan memerlukan penjagaan induk. Contohnya, anak burung helang dan anak bu- rung hantu. (BIO) altruism (altruisme) Penambahan ketegapan sesuatu kumpulan, yang mengurangkan ketegapan in- dividu dalam kumpulan berkenaan. Contohnya

Kembali ke atas