Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
hump speedlaju bonggolAeroangkasaTiadaLaju pesawat laut di atas air yang rintangan air ketika itu adalah maksimum.
tax treatytriti cukaiPentadbiran PerniagaanTiadaPerjanjian yang dibuat berdasarkan pertimbangan yang terbaik pada ketika itu.
Greenwich datetarikh GreenwichMatematikTiadaWaktu dan tarikh di Greenwich yang sama pada waktu ketika itu dengan kedudukan di tempat lain.
best judgement assessmenttaksiran pertimbangan terbaikPentadbiran PerniagaanTiadaTaksiran yang dibuat berdasarkan pertimbangan yang terbaik pada ketika itu.
hard selljualan kerasKomunikasiTiadaTeknik penjualan barangan secara agresif untuk menarik perhatian pengguna supaya membeli barangan pada ketika itu juga.
overleveringalih tangan/transmisiKesusasteraanTiadaPenurunan sebahagian bacaan yang diubah oleh penyalin untuk disesuaikan dengan selera pemerintah atau pembaca pada ketika itu sehingga boleh menimbulkan kekeliruan kepada khalayak pembawa dari generasi yang lain.
ad hoc committeejawatankuasa ad hocPentadbiranTiadaJawatankuasa yang ditubuhkan khas untuk menyelesaikan sesuatu perkara atau masalah tertentu berdasarkan keperluan yang mendesak pada ketika itu sahaja.
ad hoc committeejawatankuasa ad hocSejarahTiadaJawatankuasa yang ditubuhkan khas untuk menyelesaikan sesuatu perkara atau masalah tertentu berdasarkan keperluan yang mendesak pada ketika itu sahaja.
sticky pointtitik lekitPertanianTiadaKeadaan ketekalan tanah yang mula gagal melekat kepada sesuatu benda dan diukur dari nilai kandungan jisim air tanah pada ketika itu.
ad hoc committeejawatankuasa ad hocUndang-undangTiadaJawatankuasa yang ditubuhkan khas untuk menyelesaikan sesuatu perkara atau masalah tertentu berdasarkan keperluan yang mendesak pada ketika itu sahaja.
12345678910

Kembali ke atas