Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ke.ting.gian] | کتيڠݢين

Definisi : 1. perihal tinggi, taraf (keadaan dsb) yg tinggi: pendidikan dapat membawa kpd kejayaan dan ~ kedudukan seseorang dlm masyarakat; sastera yg mengagungkan ~ budi; 2. (tempat dll) yg lebih tinggi duduk­nya (letaknya): peti yg berisi jenazah itu di-letakkan di tempat yg agak ~ di tengah aula; 3. terlalu tinggi: dahan itu tidak dapat dicapai-nya kerana ~; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ke.ting.gian] | کتيڠݢين

Definisi : 1 keadaan atau hal tinggi. 2 tempat yg tinggi. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
tinggi (adjektif)
1. Dalam konteks orang
bersinonim dengan panjang, lampai, langsing, renjong, tonjeng, lonjong, agam, ampai,
Berantonim dengan pendek

2. Bersinonim dengan luhur: mulia, murni, besar, agung,
Berantonim dengan hina

3. Bersinonim dengan angkuh: bongkak, congkak, sombong, pongah,

4. Dalam konteks suara
bersinonim dengan nyaring, muluk, halus dan keras,
Berantonim dengan rendah

5. Dalam konteks harga
bersinonim dengan mahal, melambung, menjulang, meningkat, naik,
Berantonim dengan rendah

Kata Terbitan : meninggikan, ketinggian,

Peribahasa

Adat yang menurun,
     syarak yang mendaki.

Bermaksud :

Adat dapat menuju kerendahan dan tidak sanggup menghadapi pergolakan masa, tetapi syarak menuju ketinggian dan dapat mengatasi segala gerakan yang menentangnya. (Bandingkan dengan: Adat penuh ke atas, syarak penuh ke bawah).

 

Lihat selanjutnya...(2)


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
udara) Siri gambar permukaan bumi yang diambil dari kapal terbang yang bergerak aecidiospore aerial photography Kamus Sains.indb 25 7/8/08 11:45:23 AM 26 secara sistematik pada ketinggian tertentu. Penggambaran foto udara ini dibuat untuk mendapatkan lukisan pemetaan pembahagian tanah, geologi tanah, tum- buh-tumbuhan dan topografi. (HUT) aerial root (akar udara) Akar yang tumbuh di atas permukaan anemokor) Perihal tumbuh-tumbuhan yang mempunyai buah atau biji benih yang disebar- kan oleh angin. Contohnya, lalang (Imperata cylindrica). (BIO) anemogram (anemogram) Catatan anemograf. (HID) anemometer level (aras anemometer) 1. Ketinggian di atas permukaan bumi tempat anemometer dipasang. Kadang- kala, aras ini digunakan untuk menyatakan ketinggian unggul pemasangan anemometer. 2. Aras dekat dengan lapisan batas permukaan yang diambil sebagai titik awal

Kembali ke atas