Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ke.tu.har] | کتوهر

Definisi : sj dapur tertutup yg dipanaskan utk membakar, memanggang, dsb, oven; ~ mikrogelombang sj ketuhar yg mengguna­kan gelombang mikro utk memasak makanan dgn cepat; ~ perolakan (ERT) ketuhar yg menggunakan perolakan haba utk memasak makanan. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ke.tu.har] | کتوهر

Definisi : 1 alat atau tempat pembakaran (utk membakar kuih dsb). 2 relau atau tanur tempat membakar atau tempat mengeringkan sesuatu. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata ketuhar


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
core ovenketuhar terasKejuruteraanTiadaKetuhar kecil yang dibina di sebelah atas dapur biasa atau relau loyang, dan digunakan untuk mengeringkan teras-teras kecil.
electric ovenketuhar elektrikSosiologiTiadaKetuhar yang menggunakan kuasa elektrik.
convection ovenketuhar perolakanSosiologiTiadaKetuhar yang memasak dengan menggunakan perolakan haba.
vacuum ovenketuhar hampagasFarmasiFarmaseutikKetuhar yang dihampagaskan dan dipanaskan untuk mengeringkan bahan yang tidak stabil pada suhu yang tinggi dan/atau yang mudah teroksida.
infrared ovenketuhar inframerahPentadbiran PerniagaanTiadaKetuhar untuk memasak makanan dalam masa yang agak singkat dengan menggunakan pancaran inframerah.
rotary ovenketuhar putarPentadbiran PerniagaanTiadaKetuhar yang mempunyai rak-rak di bahagian dalam yang boleh berputar semasa membakar dan tidak perlu mengalih-alihkan kedudukan bahan makanan yang sedang dibakar, selalunya untuk membakar roti dan kuih.
rotating ovenketuhar putarPentadbiran PerniagaanTiadaKetuhar yang mempunyai rak-rak di bahagian dalam yang boleh berputar semasa membakar dan tidak perlu mengalih-alihkan kedudukan bahan makanan yang sedang dibakar, selalunya untuk membakar roti dan kuih.
revolving ovenketuhar putarPentadbiran PerniagaanTiadaKetuhar yang mempunyai rak-rak di bahagian dalam yang boleh berputar semasa membakar dan tidak perlu mengalih-alihkan kedudukan bahan makanan yang sedang dibakar, selalunya untuk membakar roti dan kuih.
convection steamerketuhar gabunganPentadbiran PerniagaanTiadaKetuhar serba guna.
microwave ovenketuhar mikrogelombangPentadbiran PerniagaanTiadaketuhar yang memasak makanan dengan cepat dengan menggunakan mikrogelombang.
12345678910...

Kembali ke atas