Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata ketul;


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
desert pavementhamparan gurunGeografiTiadaKawasan luas yang mengandungi kerakal atau ketul-ketul batu yang tak terlindung terbentuk di permukaan bila angin menggilapkan permukaan berkerak di kawasan-kawasan gersang.
desert pavementhamparan gurunGeologiTiadaKawasan luas yang mengandungi kerakal atau ketul-ketul batu yang tak terlindung terbentuk di permukaan bila angin menggilapkan permukaan berkerak di kawasan-kawasan gersang.
bituminous coalbatuarang butimenKimiaTiadaBatu arang berwarna hitam dan bergred tinggi serta bernilai komersial sebagai bahan api. Batu arang ini jika dipecahkan, cenderung pecah menjadi ketul-ketul berbentuk segiempat dengan memperlihatkan satah-satah laminasi yang jelas. Jika dihancurkan menjadi serbuk, ia berwarna coklat tua. Batu arang ini terbakar dengan mengeluarkan nyala yang berpendar serta berasap. hasil koknya berkisar dari 50 peratus ke 90 peratus.
bituminous coalbatuarang butimenKejuruteraanPetroleumBatu arang berwarna hitam dan bergred tinggi serta bernilai komersial sebagai bahan api. Batu arang ini jika dipecahkan, cenderung pecah menjadi ketul-ketul berbentuk segiempat dengan memperlihatkan satah-satah laminasi yang jelas. Jika dihancurkan menjadi serbuk, ia berwarna coklat tua. Batu arang ini terbakar dengan mengeluarkan nyala yang berpendar serta berasap. hasil koknya berkisar dari 50 peratus ke 90 peratus.
clod methodkaedah ketulPertanianTiadaKaedah penentuan ketumpatan pukal tanah dengan menggunakan sampel ketul tanah yang padat dan koheren.
chunkketulPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
clodklod; ketulGeologiTiada1. Syal terkonsolidat yang lembut atau tidak padat, terutamanya yang terdapat bersama-sama dengan batu arang, atau yang terdapat betul-betul menindih lipit batu arang.,2. Agregat zarah tanih yang terbentuk secara tiruan.
ore bodyketul bijihKimiaTiadaTiada
clodklod; ketulVeterinarTiadaTiada
clodklod; ketulPertanianTiadaTiada
12

Kembali ke atas