Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[kia.san] | قياسن

Definisi : 1. pertimbangan (perhitungan) me­ngenai sesuatu perkara dgn perbandingan (persamaan) perkara yg lain; 2. ibarat, perum­pamaan; 3. sindiran; 4. pengajaran atau con­toh (yg terdapat dlm cerita dll), teladan; 5. lambang; 6. a) = erti ~ erti yg tersembunyi (lain drpd erti yg ternyata); b) = kata ~ kata yg mengandungi (mempunyai) erti kiasan; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[kia.san] | قياسن

Definisi : 1 contoh; teladan (dlm cerita dll). 2 sindiran. 3 ibarat; perumpamaan. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
kias
Kata Terbitan : berkias, berkias-kiasan, mengias, mengiaskan, kiasan,

Peribahasa

Ketika gagak putih,
     bangau hitam.

Bermaksud :

Kiasan pada zaman yang sudah silam.

 

Lihat selanjutnya...(5)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
allusion bookbuku kiasanPerpustakaanTiadaKoleksi kiasan-kiasan kontemporari seseorang penulis.
kiasankiasanKesusasteraanTiadaUngkapan yang digunakan untuk mengatai dan mengejek seseorang tidak dengan berterus terang. Kiasan juga digunakan untuk menerangkan sesuatu perkara secara bandingan, sama ada dengan menyebut bandingannya atau sebaliknya. Kiasan mempunyai perkataan sebanding dengan kinayah dalam bahasa Arab, dan kinayah merupakan salah satu aspek ilmu al-bayan (retorika). Namun, kisah berbeza dengan kinayah kerana kiasan mampu menjelaskan lagi maksud sesuatu perkara atau dapat memberikan makna dan kesan yang khusus kepada pengucapnya, sedangkan kinayah digunakan untuk tujuan bombastik atau penekanan untuk menggambarkan sifat mulia dan keberanian seseorang. Kiasan mempunyai persamaan dengan eufemisme dari sudut gambaran sifat sensitiviti, kesopanan dan rasa malu penuturnya untuk mengelakkannya daripada menyinggung perasaan orang lain.
kiasankiasanKesusasteraanTiadaTiada
kiasankiasanKesusasteraanPuisiGaya bahasa yang membandingkan sesuatu objek atau manusia dengan objek atau manusia yang lain. Contohnya, 'wajahnya bagai perawan dua puluh satu' dipetik daripada puisi "Kota Cinta Kota Duka" karya Ma'arof Saad.
metaphorical solutionpenyelesaian kiasanKesusasteraanTiadaPeleraian kisah yang dibuat secara kiasan, analogi atau perbandingan melalui imej yang mempunyai keselarian dan perkaitan makna dengan kisah yang diceritakan. Sesetengah pengarang membuat peleraian terhadap sesuatu permasalahan dalam karya mereka secara lebih kreatif melalui unsur metafora tetapi tidak secara terus. Cara ini akan melahirkan kesan keindahan dalam karya dan berupaya mengerakkan minda pembaca untuk berfikir secara kritis. Contohnya, novel Seluang Menodak Baung karya Shahnon Ahmad. Ribut yang melanda Kampung Ternas pada akhir cerita tersebut boleh dianggap sebagai penyelesaian kiasan kepada pergolakan antara tradisi dalam pembaharuan.
similekiasanKesusasteraanTiadaTamsil atau kiasan yang membandingkan dua objek yang mempuyai sifat dan nilai yang sama, misalnya 'merdu bagai buluh perindu', 'garang seperti harimau' dan sebagainya.
lyrical allusionkiasan lirikKesenianTiadaGambaran kiasan yang penuh perasaan.
mixed figurekiasan rancuKesusasteraanPuisiUnsur kiasan bercampur-campur yang digunakan dalam sesebuah puisi. Ini dilakukan dengan tujuan untuk memperjelas sesuatu maksud atau citra yang kabur ataupun unik.
كناية الطلاقsamaran talak/kiasan talakAgama IslamFiqhTalak dengan menggunakan bahasa kiasan. Contohnya, "Pulanglah ke rumah ibu bapa engkau".
metaphysical conceitkiasan metafizikaKesusasteraanPuisiGaya bahasa yang muncul dalam pemikiran penyair yang berhubungan dengan fenomena dan citra yang tidak pasti kewujudannya. Keyakinan tentang kewujudannya hanya melalui akal fikiran yang rasional sahaja. Lazimnya kiasan metafizika ini kerap diselitkan dalam puisi Melayu yang mengungkapkan tema dan persoalan keagamaan.
123456789

Kembali ke atas