Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[kim.pal] | کيمڤل

Definisi : padu (tidak kosong dalamnya), padat; emas ~ emas tempaan atau emas yg telah di­buat sesuatu (bukan emas urai); mengimpal 1. memukul atau menitik (emas dll) utk dibuat sesuatu, menempa (emas dll); 2. mencantumkan (menyambung) besi dll dgn jalan memanaskan dan memukulnya; kimpalan 1. cantuman (sambungan) antara dua bahagian logam spt besi dll yg terbentuk secara mengimpalkannya; 2. hasil perbuatan mengimpal; pengimpalan proses atau perbuatan me­ngimpal; pengimpal orang yg mengimpal, tukang kim­pal. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[kim.pal] | کيمڤل

Definisi : ; mengimpal 1 menitik emas dll utk dijadikan sesuatu; menempa. 2 menyambung besi dll dgn memanaskannya dan menitiknya. kimpalan apa-apa yg telah dikimpal; hasil perbuatan mengimpal. pengimpalan perbuatan atau hal mengimpal. pengimpal orang yg mengimpal. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata kimpal


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
titik yang diketahui ketinggi- annya daripada suatu datum tertentu yang diterima. (HID) bend test (ujian lentur) Ujian yang dijalankan ke atas plat keluli untuk menentukan kekuatan dan ke- tahanan sambungan kimpal terhadap daya lenturan. Spesimen yang diuji di- lenturkan dengan membuat sudut 180º dan diperiksa sekiranya terdapat seba- rang keretakan pada bahagian yang dikimpal. Ujian lentur dianggap berjaya sekiranya tidak berlaku Bangunan yang sebahagian besar anggota strukturnya disediakan di kilang pembuat dan dibawa ke tapak binaan untuk dipasang. Semua anggota binaan disambung dengan menggunakan kaedah sambungan tertentu. Sambungan bolt dan sambungan kimpal merupakan sebahagian daripada sistem sam- bungan yang diamalkan. (KEJ) preference test (ujian keutamaan) Kaedah penilaian deria berdasarkan keutamaan atau pemilihan ahli panel ter- hadap sesuatu sampel makanan. Dalam ujian ini

Kembali ke atas