Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : bilah-bilah (baling-baling) yg dipusingkan dgn kuasa elektrik utk menyejuk­kan atau menyamankan keadaan dlm bilik dll; (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : alat yg mempunyai bilah­-bilah yg berputar ligat utk mengadakan atau menggerakkan angin (supaya keadaan di bilik dll terasa nyaman); (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata kipas angin


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
forced draught fankipas angin arus hembusKejuruteraanTiadaTiada
floor fankipas lantaiSosiologiTiadaKipas angin rendah yang biasanya diletakkan di atas lantai.
box fankipas kotakSosiologiTiadaKipas angin yang bilahnya diletakkan di dalam bekas berbentuk kotak.
table fankipas mejaSosiologiTiadaKipas angin yang diletakkan di atas meja.
stand fankipas berdiriSosiologiTiadaKipas angin yang dicagak di atas tiang yang boleh berayun atau pegun untuk mendapatkan putaran udara sederhana tinggi. Tapak tiangnya berat dan biasanya beroda untuk memudahkan pemindahan.
stationary appliancealat pegunTeknikElektriksebarang peranti elektrik yang tidak mudah dipindahkan dari satu tempat ke satu tempat lain. misalnya, mesin larik, dapur elektrik, dan kipas angin siling.
portable appliancealat mudah alihTeknikElektriksebarang peranti elektrik yang mudah dipindahkan dari satu tempat ke satu tempat yang lain. biasanya bekalan elektrik dibekalkan kepada alat tersebut dengan menggunakan kord boleh lentur bersama palam. misalnya, kipas angin meja dan seterika.
return flow wind tunnelterowong angin aliran kembaliAeroangkasaTiadaTerowong angin yang tertutup. Udara yang dialirkan ke dalam terowong ini beredar secara berterusan dan disedut kembali oleh kipas setelah melalui bahagian ujian.,Terowong angin yang tertutup. Udara yang dialirkan ke dalam terowong ini beredar secara berterusan dan disedut kembali oleh kipas setelah melalui bahagian ujian.
wind pumppam anginKejuruteraanKejuruteraan MekanikPam aliran paksi atau pam skru yang dipacu oleh aci dan sistem gear. Aci ini mendapat kuasa daripada kipas atau kincir angin. Pam jenis ini banyak digunakan untuk pengairan di kawasan pertanian dan penternakan.
autorotationautoputaranAeroangkasaTiadaKeadaan pemusingan bilah kipas dengan menggunakan tindak balas aerodinamik tanpa menggunakan kuasa enjin. Contohnya, kincir angin.,Bebaling yang dipasang di buritan enjin untuk memberi daya tolakan.,Keadaan pemusingan bilah kipas dengan menggunakan tindak balas aerodinamik tanpa menggunakan kuasa enjin. Contohnya, kincir angin.
12

Kembali ke atas