Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ko.mu.ni.ti] | کومونيتي

Definisi : 1. kumpulan orang yg tinggal di sesuatu daerah atau negara, masyarakat (di sesuatu tempat atau negara), orang ramai umumnya; 2. kumpulan individu yg mempunyai sifat-sifat (kecenderungan, kepen­tingan, dll) yg serupa: ~ akademik; ~ para ilmuwan. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ko.mu.ni.ti] | کومونيتي

Definisi : 1 (keseluruhan) orang yg tinggal di sesuatu tempat, daerah, negara dsb (di bawah satu pemerintahan); masyarakat keseluruhannya; orang ramai. 2 tempat yg didiami oleh sesuatu masyarakat. 3 kumpulan haiwan dan tumbuh-tumbuhan yg hidup di sesuatu tempat serta saling bergantung dan berhubungan antara satu dgn yg lain. 4 tempat yg didiami oleh haiwan dan tumbuh-tumbuhan tsb. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata komuniti


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
yang disebabkan oleh organisma semula jadi seperti kulat dan bakteria. Contoh biosid ialah sebatian timah organik, sebatian kuprum dan merkuri. (KEJ) biocoenose (biosinos) Sekumpulan organisma yang hidup bersama-sama sebagai komuniti yang ber- hubungan dan merupakan satu unit ekologi semula jadi. (BIO) bioconversion (biotukar) Transformasi jirim daripada satu bentuk kepada satu bentuk yang lain oleh organisma hidup atau enzim. (BIO) bioecology 54 AM 151 biorhythm (bioritma) Peristiwa dan tahap fungsi fisiologi yang berubah-ubah dari semasa ke semasa secara berkitar. (UBAT) biosere (biosere) Peringkat sesaran biologi, iaitu satu siri peringkat perubahan komuniti di ka- wasan tertentu yang melibatkan penggantian populasi yang mengarah kepada suatu keadaan yang stabil. (BIO) biotelemetry (biotelemetri) Kaedah mengesan pergerakan haiwan dengan melekatkan alat pengesan pada haiwan berkenaan. Kaedah

Kembali ke atas