Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[kon.do.mi.nium] | کوندومينيوم

Definisi : bangunan pangsapuri yg se­tiap pangsapurinya dimiliki secara perse­orangan dan bahagian-bahagian tertentu dimiliki bersama. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata kondominium


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
condominiumkondominiumGeografiTiadaKomuniti kediaman yang berkongsi kemudahan asas dalam kediaman tersebut.
condominiumkondominiumSosiologiTiadaBlok kediaman mewah yang mempunyai kemudahan-kemudahan tertentu termasuk rekreasi, kawalan keselamatan, dan mempunyai pengurusan sendiri.
condominiumkondominiumKesenianSeni BinaBlok kediaman mewah bertingkat yang mempunyai kemudahan-kemudahan tertentu seperti kolam renang, rumah kelab, kawalan keselamatan dan mempunyai pengurusan sendiri. Rumah jenis ini biasanya dibina di bandar-bandar besar yang mempunyai tanah yang terhad. Keluasan rumah ini adalah lebih kurang sama dengan saiz rumah teres dua tingkat.
condominiumkondominiumSains PolitikHubungan AntarabangsaWilayah daratan atau perairan yang terletak di bawah kedaulatan dua atau lebih negara. Hak kedaulatan dijalankan secara bersama oleh negara tersebut. Contohnya, sebelum merdeka pada abad ke-19 Sudan telah diletakkan di bawah kedaulatan negara Mesir dan Britain mulai tahun 1898. Kemudiannya pada tahun 1945, hak kedaulatan dipindahkan kepada Britain dan Amerika Syarikat.
condominiumkondominiumSeni BinaTiadaTiada
condominium (stamp)kondominium)Pentadbiran PerniagaanTiadaSetem yang dikeluarkan oleh wilayah yang dijajah bersama oleh dua atau lebih Kuasa-kuasa Besar.
condominium statenegara kondominiumGeografiTiadaTiada
condominium statenegara kondominiumUndang-undangTiadaTiada

Kembali ke atas