44

Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata kotor;

Peribahasa

Kotor dicuci,
     berabu dijentik.

Bermaksud :

Apa yang tiada baik dan yang buruk hendaklah dibuang atau dilupakan saja.

 

Lihat selanjutnya...(6)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
dirty bitbit kotorKomputerTiadaBit taraf yang terdapat dalam ruas atau halaman ingatan untuk menunjukkan sama ada ruas atau halaman tersebut telah digunakan atau diubahsuai oleh suatu proses. Bit taraf ini menjadi kotor atau terset apabila ruas atau halaman ingatan berkenaan menjadi kotor kerana penulisan data padanya.
dirt-bandjalur air kotorGeografiTiadaJalur ais yang kotor atau tercemar mengandungi kandungan debu, puing dan sut. Jalur tersebut menunjukkan musim pengaruh ablasi dan pembentukan firn.
stain repellent for finish materialskain kalis kotorKesenianTiadaKemasan yang dilakukan ke atas fabrik kalis dari kesan kotor.
dirty floatapungan kotorEkonomiTiadaPentadbiran kadar pertukaran yang pada dasarnya membenarkan kadar pertukaran mata wang sesebuah negara terapung atau fleksibel, tetapi pada masa-masa tertentu kerajaan campur tangan untuk mengubah kadar pertukaran untuk mencapai matlamat tertentu. Sebuah negara dikatakan mengamalkan apungan kotor apabila kerajaan negara ini dari semasa ke semasa campur tangan dalam pasaran pertukaran bukan sekadar untuk mengatasi masalah turun naik kadar pertukaran dalam jangka pendek, tetapi untuk tujuan lain, misalnya untuk memastikan mata wang negara tersebut terkurang nilai bagi menggalakkan eksport. Lihat juga apungan terurus.
dirtykotorKejuruteraanTiadaTiada
soilingkotorKesenianTiadaTiada
dirty copynaskhah kotorPerpustakaanTiadaTiada
dirty whiteputih kotorKesenianTiadaTiada
dish washair kotorKejuruteraanTiadaTiada
dirt resistanttahan kotorPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
123456

Kembali ke atas