Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ko.ya] | کويا

Definisi : sj serangga perosak drpd genus Pseudococidae, yg bentuknya bujur telur, berwarna merah muda atau putih dan mengeluarkan cairan manis. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ko.ya] | کويا

Definisi : Pr banyak. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ko.ya] | کويا

Definisi : Jh sj penganan yg dibuat drpd tepung kacang hijau atau beras pulut yg dicampur dgn gula lalu diterap dan biasanya dijemur. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ko.ya] | کويا

Definisi : serangga (haiwan) perosak yg kecil, berbentuk bujur telur, berwarna merah muda atau putih dan mengeluarkan cairan manis, Pseudococidae. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata koya


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
mealy bugkoya-koyaPertanianTiadaTiada
beneficial insectserangga bermanfaatPertanianAgroteknologiSerangga yang boleh memberi manfaat dalam aktiviti pertanian seperti serangga yang menjadi agen pendebungaan dan serangga pemusnah musuh tanaman. Contohnya, lebah dan kumbang adalah serangga bermanafaat untuk pendebungaan. Serangga seperti kumbang kekura (Epilachna indica) pula ialah salah satu serangga yang memusnahkan perosak tanaman seperti afid. Selain itu, serangga lain seperti semut hitam (Dolichoderus thoracicus) pula berfungsi untuk mengawal koya-koya, iaitu serangga perosak pada buah koko.

Kembali ke atas