Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ko.ya/] | کويق

Definisi : carik, rabak, sobek: bajunya ~ kerana terkait pd sebatang paku di dinding; ~ rabak koyak atau koyak-koyak yg panjang atau lebar; ~ baju mahu ukur badan prb merosakkan barang yg hendak dibaiki (disempurnakan); ~ tak berbunyi prb sesuatu keburukan (keaiban) yg berlaku dgn tidak diketahui orang; tak mahu ~ kulit, ~ kain mahu juga prb sanggup ber­korban harta benda walaupun tidak sanggup mengorbankan diri; mengoyak menjadi besar atau terbuka (luka): lukanya yg hampir-hampir sembuh dahulu itu ~ sekali lagi; bagai bunyi orang dikoyak (dicabik) harimau prb menjerit-jerit (melaung-­laung) kuat-kuat; mengoyakkan, mengoyak-ngoyakkan me­nyiat(-nyiat), mencabik(-cabik), mencarik(­carik): tanganku segera ~ sampul surat itu; terkoyak tersiat, tercarik: cebis-cebis kain yg ~ drpd bajunya; ~ isinya akibat tikaman lading musuhnya; kekoyakan keadaan koyak: perineum memerlukan masa utk pulih semula drpd luka-luka dan ~. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ko.ya/] | کويق

Definisi : sobek (bkn kain, kertas dll); carik; robek: Bajunya ~ terkait onak. Buku itu sudah ~. ~ rabak koyak yg panjang dan lebar. mengoyakkan menjadikan koyak (carik); menyiat; mencarik: ~ kertas; ~ sampul surat. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Puisi
 

Kain putih koyak di tengah,
     Pakaian anak naik ke hulu;
Tengah kasih datang fitnah,
     Biar saya berundur dahulu.


Lihat selanjutnya...(13)
Peribahasa

Koyak tak berbunyi.

Bermaksud :

Melakukan sesuatu yang kurang baik, tidak diketahui orang.

 

Lihat selanjutnya...(7)

Lihat selanjutnya...(1)

Khidmat Nasihat

SoalanJawapanJenis SoalanTarikh Soalan
Buku yang koyak dipulihkan/diperbaiki ?Perkataan yang sesuai ialah diperbaik.Tatabahasa29.06.2013
(A) kami menunggunya pada pukul 4 petang. Betulkah ayat ini? (B) ______ kelambu itu telah koyak. (a) kekisi (b) lelangitAyat yang betul ialah:
(A) Kami menunggunya pada pukul 4 petang.
(B) Lelangit kelambu itu telah koyak.
Tatabahasa12.08.2014
Dia menjahit baju yang koyak itu dengan sebatang jarum. Soalan :Apakah kesalahan yang terdapat dalam ayat ini?Ayat ini betul.Tatabahasa01.09.2014
1. "Kepala" seluar itu telah koyak. Penggunaan "kepala" dalam ayat ini betul ? Atau ialah Bahagian atas seluar? 2. Hei , jangan bermain dengan mancis! Penggunaan kata seru " Hei " dalam ayat ini betul ? Terima kasih.

1. Berdasarkan Kamus Dewan Edisi Keempat, penggunaan perkataan kepala pada pakaian selalunya merujuk kain (sarung), Oleh itu, dicadangkan penggunaan untuk seluar ialah bahagian atas seluar.

2. Hei bukan kata seru. Ayat ini merupakan ayat larangan yang menggunakan kata larangan jangan sebelum kata kerja dengan tujuan menegah seseorang melakukan sesuatu . 

Tatabahasa28.06.2010
'Bahagian atas seluar itu telah koyak.' Adakah ayat ini betul?

Saudara,

Ayat tersebut betul.

Tatabahasa20.10.2009
Jawapan mana yang paling tepat ? 1. Kakak mengambil ____________ kain untuk menampal baju adik yang koyak. ( secarik/ secebis ) 2. "_______________ kaki dan tangan sangat penting bagi memastikan sesuatu permainan badminton itu baik," kata Razif Sidek. ( Gerakan / Pergerakan / Penggerakan / Menggerakkan )1. Yang paling sesuai dengan pilihan yang diberikan ialah 'secebis' kain. Namun yang paling sesuai dengan ayat ini ialah sepotong kain. 2. Pergerakan kaki dan tangan.....Tatabahasa25.09.2008
boleh tak kalau guna sobek untuk pingganBerdasarkan Kamus Dewan Edisi Keempat, sobék bermaksud koyak (pakaian dll), cabik, carik, robek: kemejanya telah ~; tidak sesuai digunakan untuk pinggan. Untuk pinggan, lebih tepat digunakan perkataan pecah atau retak.Istilah07.10.2009
Apakah maksud 'berkoyak'? Adakah perkataan 'berkoyak'? terima kasih.

Saudara,

Tidak ada perkataan berkoyak, mungkin apa yang dimaksudkan ialah perkataan koyak.

Tatabahasa20.10.2009
Selamat Sejahtera! Please assist in checking the BM translations as below: 1. Made of food contact grade material. BM transalation: Diperbuat daripada bahan gred bersentuhan makanan. 2. Plastic bag with strong seal to prevent breakage. BM translation: Beg plastik berdinding kuat supaya tidak mudah koyak. 3. Security seal packed to avoid contamination. BM translation: Berbungkusan meterai keselamatan untuk mengelakkan kontaminasi. Thank you.Terjemahan:

a) Made of food contact grade material. Diperbuat daripada bahan gred sentuh makanan.
b) Plastic bag with strong seal to prevent breakage. Beg plastik kedap udara supaya tidak mudah koyak.
c) Security seal packed to avoid contamination. Bungkusan meterai keselamatan untuk mengelakkan pencemaran.  
Makna26.08.2019
bila berikan saya makna menuntun, serba salah, berkecai,Menuntun ialah menolong orang lain berjalan dengan memegang tangannya, memimpin atau menghela (basikal, kerbau,dll), mengheret. Serba salah ialah salah dalam segala hal atau keadaan yang tidak menentu aaaaaatau sukar membuat keputusan. Berkecai ialah pecah kecil-kecil, hancur, remuk, bersepai atau koyak menjadi kepingan yang kecil-kecil.Makna27.02.2008
12

Kembali ke atas