Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
 
kurang
1. Bersinonim dengan belum cukup
( tidak sampai)
(kata tugas:)
Berantonim dengan lebih cukup

2. Bersinonim dengan potong
( tolak, diskaun, )
(kata kerja:)

3. Bersinonim dengan tidak berapa
( tidak begitu, tidak cukup, )
(kata tugas:)

4. Bersinonim dengan cacat
( cela)
(adjektif:)
Berantonim dengan sempurna

Kata Terbitan : kurang-kurang, sekurang-kurangnya, berkurang, berkurangan, mengurang, mengurangi, mengurangkan, memperkurang, kekurangan, pengurangan,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
digressionpenyimpanganKesusasteraanTiadaBahan yang kurang jelas kaitannya dengan tema atau perbincangan pokok yang dimasukkan ke dalam cerita sebelum cerita tersebut disambung semula. Daripada satu pihak, penyimpangan dianggap sebagai satu kelemahan kerana mengganggu perkembangan plot dan memperlihatkan pengarang tidak dapat mengawal jalan cerita dengan baik. Penyimpangan biasanya tidak digenari dalam esei formal, drama atau naratif yang padat serta kental susunannya. Daripada pihak yang lain, penyimpangan dianggap menawarkan kelegaan komik atau memberi maklumat tambahan untuk memperhebatkan cerita. Penyimpangan sering digunakan dalam novel pikares (picaro) dan novel epik. Antara bentuk penyimpangan yang digunakan ialah simile epik. Selain itu, penyimpangan yang digunakan ialah simile epik. Selain itu, penyimpangan juga dijumpai dalam esei yang tidak formal sifatnya atau novel yang menggunakan aliran kesedaran. Penyimpangan yang panjang dikenali sebagai hujungan rinci. Antara penulis yang gemar menggunakan penyimpangan ialah Lawrence Sterne dalam k
filtered viewpandangan tersaringLandskapTiadaPandangan kurang jelas ke suatu kawasan melalui celah dedaun atau tabir.
inferior miragelogamaya inferiorFizikOptikImej yang kurang jelas bagi sesuatu objek yang terbentuk di bawah kedudukan objek oleh pembiasan tak normal di sepanjang garis pandangan. bd. logamaya superior
double-entendrekias selewengKesusasteraanTiadaKiasan yang mempunyai dua makna yang kurang jelas akibat bahasa yang kabur, dan boleh memberikan makna yang berbeza-beza.
double entrendekias selewengKesusasteraanTiadaKiasan yang mempunyai dua makna yang kurang jelas. Kekaburan makna ini berpunca daripada penggunaan bahasa yang kabur dan boleh memberikan makna yang berbeza-beza. Contohnya, dua makna dalam sesuatu kenyataan. Salah satu daripadanya mempunyai makna yang tidak baik atau berbentuk sensual, dan satu lagi mempunyai makna bagus dan bernilai murni. Kias seleweng ini biasa digunakan dalam penulisan puisi. Kias seleweng berasal daripada perkataan Perancis double entrende yang menerangkan situasi yang mempunyai �makna berlapis� atau �dua tahap pemahaman�.
passive matrixmatriks pasifTeknologi MaklumatTiadaTeknologi LCD yang biasa iaitu menggunakan molekul kristal cecair. Paparan yang menggunakan teknologi ini kurang jelas dan sudut pandangannya lebih kecil. Teknologi ini telah digantikan dengan teknologi matriks aktif. Lihat matriks aktif.
passive matrixmatriks pasifTeknologi MaklumatTiadaTeknologi LCD yang biasa iaitu menggunakan molekul kristal cecair. Paparan yang menggunakan teknologi ini kurang jelas dan sudut pandangannya lebih kecil. Teknologi ini telah digantikan dengan teknologi matriks aktif. Lihat matriks aktif
passive matrixmatriks pasifTeknologi MaklumatTiadaTeknologi LCD yang biasa iaitu menggunakan molekul kristal cecair. Paparan yang menggunakan teknologi ini kurang jelas dan sudut pandangannya lebih kecil. Teknologi ini telah digantikan dengan teknologi matriks aktif. Lihat matriks aktif.
dolly outdoli keluarKomunikasiTiadaPergerakan keseluruhan badan kamera secara mengundur yang menjauhi subjek. Kesannya, imej subjek menjadi semakin mengecil dan kurang jelas.
atmospheric electricitykeelektrikan atmosferaSainsHidrometeorologiFenomena elektrik secara kolektif yang terjadi di atmosfera bumi seperti kilat, api St. Elmo, dan juga fenomena yang kurang jelas kelihatan tetapi kesannya lebih menyeluruh seperti pengionan atmosfera, arus udara-bumi dan proses lain.
123

Kembali ke atas