Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
 
kurang
1. Bersinonim dengan belum cukup
( tidak sampai)
(kata tugas:)
Berantonim dengan lebih cukup

2. Bersinonim dengan potong
( tolak, diskaun, )
(kata kerja:)

3. Bersinonim dengan tidak berapa
( tidak begitu, tidak cukup, )
(kata tugas:)

4. Bersinonim dengan cacat
( cela)
(adjektif:)
Berantonim dengan sempurna

Kata Terbitan : kurang-kurang, sekurang-kurangnya, berkurang, berkurangan, mengurang, mengurangi, mengurangkan, memperkurang, kekurangan, pengurangan,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
ground water arteryurat air tanahGeografiTiadaJasad tepu bahan telap yang berselongsong di dalam suatu matriks bahan kurang telap atau kedap.
contact springmata air sentuhHidrogeologiTiadaMata air yang airnya mengalir ke permukaan dari bahan telap di atas singkapan bahan yang kurang telap atau kedap yang memperlambatkan atau menghalangi penelusan air tanah ke bawah dan dengan demikian memesongkan aliran ini ke permukaan tanah (Meinzer). Ruj.: Bryan 1919
contact springmata air sentuh ;spring sentuhGeologiTiadaMata air sentuh: Mata air yang airnya mengalir ke permukaan dari bahan telap di atas singkapan bahan yang kurang telap atau kedap yang memperlambatkan atau menghalangi penelusan air tanah ke bawah dan dengan yang demikian memesongkan aliran ini ke permukaan tanah.
contact springmata air sentuh ;spring sentuhKejuruteraanTiadaMata air sentuh: Mata air yang airnya mengalir ke permukaan dari bahan telap di atas singkapan bahan yang kurang telap atau kedap yang memperlambatkan atau menghalangi penelusan air tanah ke bawah dan dengan yang demikian memesongkan aliran ini ke permukaan tanah.
silagesilajPertanianAgronomi

 Makanan ternakan berasaskan daun atau rumput yang dipadatkan dan ditempatkan di dalam bekas kedap udara, supaya proses penapaian anaerobik dapat berlaku. Proses ini merendahkan pH bahan itu untuk mengelakkannya daripada serangan kulat dan bakteria. Silaj mengambil masa lebih kurang 21 hari untuk disempurnakan.

silagesilajVeterinarTiadaBahan tanaman segar yang diperam untuk kegunaan pada musim kekurangan makanan seperti kemarau dan banjir. Bahan tanaman dipotong pada saiz tertentu dan disimpan dalam ruang kedap udara dan dimampatkan bagi mewujudkan keadaan anaerobik. Pada mulanya, sel-sel bahan tanaman akan mengalami proses respirasi yang menghasilkan asid laktik dan haba. Proses fermentasi seterusnya dilaksanakan oleh bakteria anaerobik sehingga menjadi stabil pada pH 4-4.5. Keadaan ini diperoleh selepas 21 hari bahan tanaman diperam. Sesetengah bahan tanaman yang kurang mengandungi karbohidrat terlarut perlu ditambah dengan sumber karbohidrat mudah larut seperti molases, dedak padi dan ubi kayu untuk menghasilkan silaj yang baik. Bahan ini akan kekal dan tidak menjadi busuk atau reput selagi tidak terdedah kepada udara. Silaj biasanya dibuat di dalam bekas atau silo yang tertutup supaya udara tidak boleh keluar masuk. Bahan-bahan tanaman yang boleh dijadikan silaj ialah seperti rumput, pelepah kelapa sawit, tanaman jagung dan kenaf.

Kembali ke atas