Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[la.gi] | لاݢي

Definisi : 1 masih (berterusan): ketika ~ kecil ketika masih kecil. 2 tambahan kpd yg sedia ada: Ambillah dua ringgit ~ utk perbelanjaan pulang. 3 dan; serta: Rumahnya cantik ~ bersih. 4 berulang spt semula: Bacalah surat itu sekali ~. Agaknya ia akan datang ~ hari ini. 5 lebih (baik, buruk, mahal dll): Bunga yg ini ~ cantik. 6 kata yg digunakan utk menegaskan (menguatkan) kata-kata sebelumnya: Belakang parang ~, kalau diasah nescaya tajam. ~pun, = ~ pula tambahan pula. lagi-lagi sentiasa; balik-balik: ~ hendak bergaduh, tidak pernah aman barang sekejap pun. lagikan bahkan; sedangkan: Serangga yg kecil itu ~ dpt membina bukit dgn mengangkut pasir sebutir demi sebutir. selagi 1 selama atau sementara masih: ~ hayat dikandung badan, aku tetap setia kpdmu. 2 pd ketika; semasa: Waktu tengah malam ~ orang tidur, dia duduk termenung di dlm biliknya. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
lagi (kata tugas)
Bersinonim dengan dan, serta;,
Kata Terbitan : selagi, lagi-lagi, lagikan,

Puisi
 

Lagi ditutuh lagi ditebang,
     Dibuat mari ampaian kain;
Tempat jatuh lagi terkenang,
     Kononkan pula tempat bermain.


Lihat selanjutnya...(260)
Peribahasa

Lagi lauk lagi nasi.

Bermaksud :

Makin kaya, makin banyak sahabatnya.

 

Lihat selanjutnya...(182)

264

There is no place like home.

Betapa baik pun tempat orang, baik lagi tempat sendiri.

Hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri; baik lagi di negeri sendiri

My father has been living abroad for years, and now he's a successful businessman. But deep down in his heart, he yearns to return to his homeland because to him, there is no place like home.

Bapaku telah lama hidup di perantauan, dan kini menjadi usahawan yang berjaya. Namun begitu, jauh di dalam hatinya, dia hendak pulang ke tanah air, kerana baginya, hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri; baik lagi di negeri sendiri.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(107)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
junksarapKejuruteraanTiada1. Maklumat atau perkakasan yang tidak berguna lagi atau ketinggalan zaman atau tidak berfungsi lagi.,2. Memadam atau menghapus dari storan, fail yang tidak digunakan lagi.
broken linkpautan putusTeknologi MaklumatTiadaPautan yang tidak berfungsi lagi. Apabila pautan tersebut diklik, mesej ralat dipaparkan, menandakan pautan ini sudah tidak wujud lagi. Ini mungkin disebabkan masalah pelayan yang tidak wujud lagi, atau ditutup sementara atau fail telah dihapuskan atau dipindahkan kepada pelayan lain.
astigmatic pencilpensel astigmatFizikOptikSeberkas cahaya yang tidak lagi menjadi homosentrik selepas mengalami pembiasan pada sudut yang besar, tetapi menjadi astigmat kerana unjuran sinar terbias tidak lagi melalui titik sepunya.
sedimentsedimenKejuruteraanPetroleumSerpihan-serpihan atau pecahan-pecahan batuan dan bahan-bahan pejal berupa mendakan yang masih lagi dalam keadaan perui, iaitu yang belum lagi berkonsolidasi. Serpihan-serpihan itu terbentuk hasil daripada proses luluhawa dan hakisan ke atas batuan induk. Bahan mendak pula ialah pepejal yang secara kimia dapat terkeluar daripada zat larutan dalam medium yang berair. Tercakup juga dalam pengertian ini ialah serpihan-serpihan batuan yang terlontar ke angkasa oleh kegiatan gunung berapi. Jika ada arus (sama ada air mengalir atau angin) bahan-bahan ini dapat diangkut dari satu tempat ke tempat lain. apabila telah terlonggok di satu-satu tempat pemendapan, bahan-bahan ini berkonsolidasi serta mengeras menjadi batuan sedimen.
sleep pawnbrokinggadaian lelapEkonomiEkonomi IslamBarang gadaian yang tidak boleh lagi dituntut oleh penggadai setelah tamat tempoh notis peringatan terakhir penebusan. Oleh itu, barang gadaian menjadi milik pegadai dan penggadai tidak lagi mempunyai hak untuk menebus semula barang tersebut.
catch-upkuak kejarSukanTiadaLatihan gaya rangkak. Sebelah tangan membuat kitaran kuak, sementara sebelah lagi menunggu di titik kaut. Apabila kedua-dua tangan seiring dan lurus, tangan yang satu lagi akan mengulangi kitaran yang sama.
extinctionpenghapusanPsikologiPsikologi UmumProses atau kaedah yang mengurangkan kekuatan sesuatu respons dari segi magnitud atau kekerapan secara progresif sehingga pada akhirnya tiada lagi respons diperlihatkan atau dilakukan oleh responden yang terlibat. Dalam pelaziman klasik, respons yang terlazim akan menjadi lemah atau tidak diperlihatkan lagi apabila rangsangan terlazim yang diberikan kepada haiwan tidak lagi diikuti secara berulang kali dengan ganjaran tidak terlazim. Contohnya, sekiranya individu tidak memberikan haiwannya makanan selepas beberapa kali diberikan rangsangan terlazim seperti lampu, maka kemungkinan haiwan tersebut untuk tidak memberi respons terlazimnya adalah tinggi.
expiration datetarikh tamat tempohPentadbiran PerniagaanTiada2. Tarikh tamat tempoh bagi sesuatu kontrak dan selepas tarikh ini kontrak tidak lagi mempunyai nilai. Bagi kontrak opsyen misalnya tidak boleh lagi diperdagangkan dan dikuatkuasakan.
satietykepuasanBiologiFisiologiKeadaan yang menunjukkan peringkat yang sudah penuh atau mencukupi pada sesuatu organisma, misalnya terlalu kenyang, tidak mahu bergerak balas lagi terhadap rangsangan luar dan lain-lain lagi.
chirographic culturebudaya kirografikKesusasteraanTiadaBudaya masyarakat yang berasaskan tulisan tangan atau budaya manuskrip. Budaya ini melambangkan tamadun baharu dalam budaya hidup manusia yang tidak lagi bergantung pada budaya lisan sepenuhnya. Sistem perhubungan, penyebaran maklumat, dan ilmu pengetahuan tidak lagi terhad kepada kaedah lisan tetapi ditulis tangan dalam bentuk bahan bacaan. Budaya kirografik melahirkan masyarakat yang celik huruf, yakni boleh membaca dan menulis. Budaya kirografik wujud dan berkembang di Tanah Melayu selepas kedatangan agama Islam. Islam telah memperkenalkan sistem tulisan Arab kepada orang Melayu yang akhirnya menjadi asas pembentukan sistem tulisan Jawi. Kesannya dapat dilihat dengan kelahiran ramai pengarang karya sastera dan kitab Melayu khususnya dalam kalangan masyarakat istana di seluruh Tanah Melayu. Kitab agama tidak lagi disampaikan secara lisan tetapi ditulis dalam bentuk buku. Demikian juga sastera rakyat, tidak hanya dituturkan secara lisan, tetapi ditulis dan dibaca dalam bentuk buku manuskrip Jawi. Pengenalan
12345678910...

Kembali ke atas