Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[lang.sing] | لڠسيڠ

Definisi : lampai (tubuh badan), langkai, ramping: penari itu berbadan ~ dan berkulit kuning langsat; melangsingkan menjadikan (badan, tubuh) langsing: ~ badan; kelangsingan perihal (keadaan) langsing: ~ bentuk badannya; pelangsingan proses melangsingkan: ma­kanan yg lebih baik dapat menyebabkan pembakaran lemak dlm proses ~; pelangsing ramuan, ubat, dll yg boleh melang­singkan badan. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[lang.sing] | لڠسيڠ

Definisi : bunyi nyaring yg mendesing: dia disergah oleh salakan ~ anjing-anjing dr luar pondok itu; melangsingkan menyaringkan (suara); kelangsingan keadaan langsing: ~ qasidah yg dilagukan oleh Syeikh Qusairy; ®langsi. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[lang.sing] | لڠسيڠ

Definisi : tinggi lampai (bkn tubuh badan); ramping. melangsingkan merampingkan. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[lang.sing] | لڠسيڠ

Definisi : bunyi nyaring yg mendesing. melangsingkan menyaringkan (suara, bunyi). (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
langsing (adjektif)
Bersinonim dengan ramping, lampai, langkai;,
Kata Terbitan : melangsingkan, kelangsingan,


Glosari Leksikal Bahasa Sukuan

Bahasa Suku KaumTakrifContoh AyatRujukanSumber
almanis Bj, Slhiasan pada bahagian dada baju sigpit alal bimbang. Perhiasan ini seperti kerongsang dibuat daripada emas dan dijahit terus pada baju. Satu set al-manis terdiri daripada 15 keping, disusun tujuh sebelah dan satu bucu di bahagian bawah dada.Baju sigpit alal bimbang sepadan dengan tubuhnya yang langsing. Mengikut bentuk badan dan berwarna ungu, dihiasi almanis di bahagian dadanya. Saire mengayun-ayun tangannya.Sejambak Bunga EmasGlosari Leksikal Bahasa Sukuan

Kembali ke atas