Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : 1. tidak berhenti-henti (perbuatan dll), tidak berantara, lantas, terus: aku pun mengambil sebuah majalah Inggeris ~ membelinya; dr jauh menjunjung duli, sudah dekat ~ menyembah; 2. kekal (utk beberapa waktu), selama-lamanya, terus: aku fikir kalau engkau dan aku benci padanya, tentu dia tak pulang ~; 3. sedikit pun, sama sekali: anak bertuah ini, ~ tak boleh meno­long orang; kadang-kadang ada bahagian untuknya, kadang-kadang tidak ada ~; 4. tidak menyimpang atau menyeleweng, tepat, terus: dlm menghadapi kesulitan ini, secara ~ atau tidak, hendaklah kita memberikan sumbangan dgn tidak mengharapkan pujian dan sanjungan; 5. tidak tergendala (pekerjaan dll), diteruskan, jadi: kedua-dua orang muda itu mempunyai harapan supaya pertunang­an mereka itu boleh ~; ada orang yg sakit hati kalau perkahwinan itu jadi ~; 6. terlebih drpd matlamat (tujuan, sasaran, dll): ~ dr sasaran; berlangsung 1. berlaku (peperangan, ke­ramaian, dll), diadakan, terjadi: perjumpaan tersebut ~ di Dewan Bahasa dan Pustaka; 2. berlaku terus (tidak berhenti): mesyuarat itu ~ beberapa hari; 3. bp bersatu (sesudah ber­nikah); keberlangsungan perihal terjadinya sesuatu peristiwa: ~ perjalanan peristiwa; melangsung, melangsung-langsung tidak tersangkut-sangkut atau terhenti-henti (per­jalanan dll), terus-menerus; melangsungkan 1. melakukan, mengerja­kan, mengusahakan: kedua-dua keluarga sudah semuafakat akan ~ kerja kahwin itu; 2. meneruskan, memanjangkan (bantahan, rayuan, dll): kalimat-kalimat itu tidak mempunyai daya utk ~ rasa penyair kpd pembacanya; terlangsung 1. telah dikerjakan atau dilak­sanakan; 2. terlanjur (kelakuan, perbuatan, dll); ~ perahu boleh balik, ~ cakap tak dapat balik prb sebelum mengeluarkan sesuatu perkataan hendaklah difikirkan dahulu, kalau sudah terlepas tidak dapat ditarik balik; kelangsungan perihal berterusan atau ber­lanjutan, kelanjutan, kesinambungan: se­muanya ini utk menjaga ~ hidup yg harmoni antara kaum di negara ini; genre sastera yg lainnya spt novel dan cerpen yg akar kemahirannya adalah ~ drpd kreativiti pelipur lara; perlangsungan perihal berlangsungnya se­suatu perkara. (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : 1 terus dan tidak berantara; lantas: Dia mencapai tuala mandi ~ ke perigi. 2 tidak tergendala; jadi: Pertandingan itu tidak ~ kerana hari hujan. 3 tepat dan tidak menyimpang: Dlm pertikaian ini, kami terlibat secara ~. 4 sedikit pun; sama sekali: Dia tidak mengambil berat ~ ttg hal rumah tangganya. berlangsung 1 berlaku; terjadi: Majlis perkahwinan itu sudah ~ malam tadi. 2 terus berlaku; tidak berhenti: Peperangan itu ~ hingga beberapa bulan. melangsungkan 1 melaksanakan atau mengerjakan: Pak Ahmad akan ~ majlis perkahwinan anaknya pd hujung minggu ini. 2 meneruskan (bantahan, rayuan dll); memanjangkan. terlangsung terlanjur atau terdorong (bkn kata, motokar, perahu dll); terlajak; terlepas: Motokarnya ~ ke dlm semak kerana breknya tidak makan. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Adakah anda bermaksud : langsung

Tesaurus
 
langsung
1. Dalam konteks siaran
bersinonim dengan terus, terus-menerus,
(adverba:)

2. Bersinonim dengan lantas
( lalu, terus, lanjar, )
(kata tugas:)

3. Bersinonim dengan selama-lamanya
( kekal, terus, )
(kata tugas:)

4. Bersinonim dengan sama sekali
( sedikit pun)
(kata tugas:)

Kata Terbitan : berlangsung, melangsungkan, terlangsung, kelangsungan,

Puisi
 

Dari jauh bermalam datang,
     Hendak menuju pergi Kemboja;
Jika sudah terkata langsung,
     Mahal dan murah ikut harga.


Lihat selanjutnya...(9)
Peribahasa

Nak menangguk ikan,
     tertangguk ke batang.

Bermaksud :

Hendak laba, langsung jadi rugi.

 

Lihat selanjutnya...(8)


Glosari Dialek Kelantan

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
toksong[t/.soN]kata adjektifberkenaan sesuatu yang tidak sesuai langsung.Baju tu toksong lasong denge mung.[bA.dZu tu t/.soN lA.soN d«.NE muN]Baju tu tak sesuai langsung dengan kamu.
licing dalek[li.tSiN d:A.le/] habis sama sekali (berkenaan harta dan lain-lain), habis langsung; licing damah, licing mone.Mung make nasik sapa licing dalek, tok taroh ko ore laeng lasong.[muN mA.kE nA.si/ sA.pA li.tSiN d:A.le/ t/ tA.Äoh k .ÄE lAeN lA.soN]Kamu makan nasi sampai habis langsung, tak tinggal sedikit untuk orang lain.
dok dek[d/ dE/] tidak sekali-kali, tidak langsung (menafikan sesuatu).Mung nok ko diyo ko? Dok dek ee.[muN n/ k di.j k d/ de/ E):]Kamu suka pada dia kah? Tak adalah.
licing mone[li.tSiN m:.nE] habis sama sekali (berkenaan harta dan lain-lain), habis langsung; licing dalek, licing damah.Nasik dale pingge licing mone, nyo make ko Mamak.[nA.si/ d:A.lE piN.gE li.tSiN m:.nE ø mA.kE k mA.mA/]Nasi dalam pinggan habis dimakan oleh Mamat.
licing damah[li.tSiN d:A.mAh] habis sama sekali (berkenaan harta dan lain-lain), habis langsung; licing dalek, licing mone.Pitih aku licing damah doh wak blanjo bule ni.[pi.tih A.ku li.tSiN d:A.mAh dh wA/ blAn.dZ bu.lE ni]Wang aku dah habis kerana berbelanja bulan ni.
tok blabek[t/ blA.be/] tidak boleh diterima akal, tidak boleh dipercayai, mustahil.Tok blabek lasong crito mung tu.[t/ blA.be/ lA.soN tSÄi.t muN tu]Tak masuk akal langsung cerita kamu tu.
   3. berkenaan mata yang kuyu kerana mengantuk.3. Beleh bena mato aku ari nih, bokte tok tido lasung smale. 3. Kuyu sungguh mata aku hari ni, sebab tak tidur langsung malam semalam.
kecek[kE.tSE/]kata kerjamenipu.Pitih Pok Ka abih licin keno kecek ko ore.[pi.tih p/ kA A.bih li.tSin k«.n kE.tSE/ k .ÄE]Wang Pak Kar habis langsung ditipu orang.
brepah[bÄ«.pAh]kata kerjaberenggang (berkenaan emak dengan anak), berpisah.Adek tok leh berepah lasong denge mok.[A.de/ t/ leh bÄ«.pAh lA.soN d«.NE m/]Adik tak boleh berpisah langsung dengan emak.

Kembali ke atas