Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[lan.tas] | لنتس

Definisi : 1. tidak berantara, langsung, terus: dgn malas aku bangkit dan ~ ke dapur; 2. langsung masuk (terus), sampai ke: ~ dlm kenangannya itu bagaimana kegembiraannya pd hari dia berkahwin; ~ akal termakan (diterima) akal; 3. terus, tembus (ke belakang dll); 4. kuasa, sanggup (mengerjakan sesuatu): ~kah abang meneruskan perniagaan itu jika kita tambah modalnya? melantas tidak singgah atau berhenti dimana-mana, langsung; melantasi terus ke belakang, menembus, menobros: sinaran itu tidak ~ cermin, iahanya dipesongkan oleh pembalikan; boritu sudah ~ ke balik kayu itu; melantaskan menyampaikan, mengemuka­kan (sesuatu hal dll), meneruskan; ~ angan (maksud) a) hidup merantau; b) melakukan kehendak hati; ~ dendam melepaskan dendam; terlantas terus masuk, tembus langsung; berkelantasan ark terus-menerus (tidak berantaraan). (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[lan.tas] | لنتس

Definisi : 1 tidak berantara; terus: Ia mencapai cangkul ~ pergi ke kebun. 2 tembus atau terus ke belakang (ke sebelah): Ia ditikam dr hadapan ~ ke belakang. Jalan ini ~ ke Damansara. melantasi masuk terus ke dlm sesuatu hingga ke sebelah; menembusi: Paku itu sudah ~ dinding. melantaskan menyampaikan maksud dll; meneruskan. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
lantas
1. Bersinonim dengan langsung: terus, lalu, lanjar,

2. Bersinonim dengan tembus: bolos, bobos, lolos, toblos, tobros, terobos,

Kata Terbitan : melantasi,


Khidmat Nasihat

SoalanJawapanJenis SoalanTarikh Soalan
Setelah menabur benih sawi di atas batas yang digemburkan. Pak Song lantas menyiraminya. Munsyi, adakah lantas gramatis digunakan dalam ayat ini? TKLantas bermaksud terus dan boleh digunakan dalam ayat tersebut.Tatabahasa12.06.2012
ketika menghadapi masalah, secara lantas ataupun tidak kita mesti bekerjasama. (tuan, beribu-ribu terima kasih. ayat ini, lantas adalah salah dan perlu digantikan dengan kata apa? TQBuang sahaja frasa "secara lantas ataupun tidak" menjadi  "Ketika menghadapi masalah, kita mesti bekerjasama ...".Tatabahasa18.08.2011
Aku bangun lantas duduk di/ke atas katil Yang mana satu betul? Di atau Ke? Bagaimana nak guna kedua-dua perkataan ni?

Kata sendi nama "di" digunakan khusus di hadapan kata nama atau frasa nama yang menunjukkan tempat.

Kata sendi nama "ke" digunakan di hadapan kata nama atau frasa nama yang menunjukkan tempat atau arah yang dituju.

Contoh ayat: i) Dia berbaring di atas katil sambil menyilangkan tangan ke dada.

                   ii) Ratna menghempaskan badannya ke atas katil.

Tatabahasa15.10.2021
'kita perlu berhenti daripada melakukan apa-apa pekerjaan kita lantas berdiri tegak tatkala ladu'Negaraku ' dinyanyikan. ayat ini betul tak? terima kasihKita perlu berhenti daripada melakukan apa-apa pekerjaan lantas berdiri tegak tatkala lagu Negaraku dinyanyikan.Tatabahasa06.07.2012
Maksud lansungLangsung bermaksud 1. tidak berhenti-henti (perbuatan dll), tidak berantara, lantas, terus: aku pun mengambil sebuah majalah Inggeris ~ membelinya; dr jauh menjunjung duli, sudah dekat ~ menyembah; 2. kekal (utk beberapa waktu), selama-lamanya, terus: aku fikir kalau engkau dan aku benci padanya, tentu dia tak pulang ~; 3. sedikit pun, sama sekali: anak bertuah ini, ~ tak boleh menolong orang; kadang-kadang ada bahagian untuknya, kadang-kadang tidak ada ~; 4. tidak menyimpang atau menyeleweng, tepat, terus: dlm menghadapi kesulitan ini, secara ~ atau tidak, hendaklah kita memberikan sumbangan dgn tidak mengharapkan pujian dan sanjungan; 5. tidak tergendala (pekerjaan dll), diteruskan, jadi: kedua-dua orang muda itu mempunyai harapan supaya pertunangan mereka itu boleh ~; ada orang yg sakit hati kalau perkahwinan itu jadi ~; 6. terlebih drpd matlamat (tujuan, sasaran, dll): ~ dr sasaran; Lain-lain04.08.2010
Assalamualaikum 1) kata kerja tak transitif berpelengkap perlu letak keterangan(pelengkap) lpas kata kerja tu kan? saya agak keliru nak membezakan dengan kata kerja transitif aktif. contoh ayat: ...lantas 'menyemarakkan' gelombang keganasan.. ...pertahanan bagi 'menghadapi' serangan pihak Siam. Sejarah 'membuktikan' bahawa Kerajaan Patani... ...seorang pembesar negeri yang 'menaiki' takhta Patani... ayat2 ini lebih sesuai digolong dalam kata kerja yang mana satu? 2) 'mengekang' boleh dipasifkan x? 3) adakah 'berbohong' itu kata kerja tak transitif tanpa pelengkap?1. Kata kerja aktif tak transitif berpelengkap mesti diikuti pelengkap untuk menyempurnakan maksud ayat. Unsur pelengkap ini hendaklah dibezakan daripada objek atau penyambut, kerana objek atau penyambut hanya hadir selepas kata kerja transitif aktif dan boleh mengalami proses pasif. Pelengkap ialah unsur yang hadir selepas kata kerja tak transitif untuk menyempurnakan maksud ayat. Ayat dengan kata kerja aktif tak transitif yang mengandungi pelengkap tidak boleh dipasifkan. Untuk lebih memahami tajuk tersebut lihat penerangan dalam buku Tatabahasa Dewan, halaman 145.
2. Kata kerja mengekang boleh dipasifkan menjadi dikekang.
3. Perkataan berbohong tergolong dalam kata kerja tak transitif tanpa pelengkap.  
Tatabahasa24.03.2012
Tuan, frasa manakah yang betul: "memandang rendah rakan pasukan mereka" atau "memandang rendah TERHADAP rakan pasukan mereka"? Diperlukah kata sendi nama "terhadap", sedang kata "memandang" kata kerja transitif yang diikut lantas oleh objek "rakan pasukan mereka"?Frasa yang betul ialah "memandang rendah terhadap rakan pasukan mereka". Untuk maklumat lanjut, rujuk buku Tatabahasa Dewan, Edisi Ketiga halaman 281, ayat contoh 329.Tatabahasa04.09.2015
dia langsung tidak bimbang tentang risiko yang bakal dihadapinya. Munsyi, adakah langsung betul digunakan? TK

Saudara/saudari,

Langsung menurut Kamus Dewan Edisi Keempat bermaksud, 1. terus dan tidak berantara; lantas:Dia mencapai tuala mandi ~ ke perigi. 2. tidak tergendala; jadi: Pertandingan itu tidak ~ kerana hari hujan. 3. tepat dan tidak menyimpang:Dlm pertikaian ini, kami terlibat secara ~. 4. sedikit pun; sama sekali:Dia tidak mengambil berat ~ ttg hal rumah tangganya.

Merujuk pada konteks ayat di atas, penggunaan perkataan langsung merujuk kepada 'sedikit pun, sama sekali'. Oleh itu, penggunaan perkataan langsung dalam ayat di atas adalah betul.

Tatabahasa01.09.2012
imbuhan kepada perkataan menyiram

Puan Siti, terima kasih kerana menghubungi KNBDBP.

Puan saya tidak begitu faham apakah yang puan ingin tanyakan. Kalau menyiram kata dasarnya ialah siram dan sudah tentulah dalam hal ini imbuhan yang digunakan ialah meny... tetapi kalau imbuhan bag perkataan menyiram...... ia boleh sahaja digunakan imbuhan  i, lantas menjadi menyirami atau kan... untuk menjadi menyiramkan. Terima kasih.

Tatabahasa17.05.2009
Saudara/saudari, saya inginkan kepastian cara menggunakan peribahasa ini "halwa telinga". Misalnya saya tulis "tak halwa telinga" Bolehkah ayat ini diguna pakai? Adakah pengunaannya betul?Boleh. Kata tak atau tidak boleh dipadankan/diletakkan di hadapan frasa nama yang terbentuk dalam bahasa Melayu seperti halwa telinga. Sila rujuk Tatabahasa Dewan Edisi Ketiga (DBP, 2008; 262) untuk penjelasan tentang kata nafi.

Kamus Dewan Perdana
(DBP, 2020; 730) merakamkan makna bagi halwa telinga ialah sesuatu seperti muzik, nyanyian atau qasidah yang menyedapkan atau menyenangkan pendengaran.

Contoh penggunaan frasa ini: Kicauan burung menjadi halwa telinga, lantas kita dapat melupakan seketika kesibukan tugas harian.

Oleh sebab itu, tak/tidak halwa telinga ialah sesuatu yang tidak menyedapkan atau menyenangkan pendengaran.
Makna16.08.2023

Kembali ke atas