Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
 
lantas
1. Bersinonim dengan langsung: terus, lalu, lanjar,

2. Bersinonim dengan tembus: bolos, bobos, lolos, toblos, tobros, terobos,

Kata Terbitan : melantasi,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
eschatology criticismkritikan eskatologiKesusasteraanTiadaKaedah kritikan yang melibatkan kajian terakhir alam dan manusia, contohnya kematian dan kiamat. Kritikan eskatologikal juga merujuk kepada kritikan tradisional dan popular yang menganggap bahawa sesebuah novel mempunyai kesatuan, lantas plotnya berkembang ke arah pengakiran yang menyokong kesatuan tersebut. Istilah ini digunakan oleh ahli pengkritik dekonstruksi, Derrida untuk mengkritik pendekatan yang cuba mencari kesatuan, makna yang stabil, dan pengakiran yang pasti dalam sesebuah karya sastera. Dalam bahasa Yunani , eschatos bermakna �akhir�.
Serial Line Internet Protocol (SLIP)protokol Internet talian bersiri (SLIP)Teknologi MaklumatTiadaProtokol pautan data yang membolehkan penghantaran paket data TCP/IP melalui sambungan telefon bedrail, lantas membolehkan komputer atau rangkaian kawasan setempat dihubungkan ke Internet atau rangkaian lain. Ia merupakan protokol yang lebih tua dan kurang selamat daripada PPP(point-to-point protocol) dan tidak menyokong alokasi dinamik alamat IP. Lihat juga pautan data, IP Banding PPP
pull technologyteknologi tarikTeknologi MaklumatTiadaKaedah atau konsep dalam teknologi aplikasi pelayan/pelanggan yang menyiarkan maklumat kepada pelanggan yang meminta. Jaringan Sejagat (WWW) adalah berasaskan konsep dan kaedah "teknologi tarikan". Pelayar pelanggan perlu membuat permintaan ke laman web sebelum maklumat dapat disiarkan dan lantas dicapai oleh pelanggan. Sistem PointCast menerusi aplikasi atas meja percuma ChannelViewer ialah contoh penggunaan teknologi tarik yang popular. ChannelViewer membenarkan pengguna memilih saluran maklumat yang diingini ke komputer meja mereka.

Kembali ke atas