Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[la.ser] | لاسر

Definisi : alat utk menerbitkan dan memperkuat gelombang-gelombang cahaya menjadi pan­caran cahaya yg amat kuat dan tertumpu pd satu hala; cahaya ~ pancaran cahaya sehala yg amat kuat tenaganya dan diterbitkan dgn menggunakan sejenis alat. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[la.ser] | لاسر

Definisi : alat utk menerbitkan dan memperkuat gelombang-gelombang cahaya menjadi pancaran cahaya yg amat kuat dan tertumpu pd satu hala. cahaya ~ pancaran cahaya sehala yg amat kuat tenaganya dan diterbitkan dgn menggunakan sj alat. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata laser


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
38. Kandungan argon dalam udara ialah 0.93% mengikut isi padu. Gas ini diperoleh secara penyulingan berperingkat udara cecair. Argon digunakan dalam mentol lampu elektrik, tabung berpendarfluor, tiub pembilang Geiger, laser dan dalam proses pengimpalan. (KIM) argument (argumen) 1. Pemboleh ubah bebas. 2. Nilai bagi pemboleh ubah bebas. (KOM) argument address (alamat argumen) Alamat yang menyatakan kedudukan argumen dalam sesuatu rutin pada suhu rendah untuk menghasilkan ketulan arang. Produk sampingan ialah tar, gas dan minyak tar ringan. (KEJ) Brewsterʼs window (jendela Brewster/tingkap Brewster) Tingkap kaca khas pada kedua-dua hujung laser gas yang digunakan untuk menghantar alur laser terkutub tanpa mengurangkan keamatannya. (FIZ) brick (bata) Bahan binaan daripada tanah liat atau pasir dan simen yang diadun bersama air serta dibentuk menjadi

Kembali ke atas