Glosari Dialek Pahang

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
lesak[l«.sA/]kata adjektifberkenaan keadaan hujan yang berterusan.Ayoh tak ke laut, sebak ari lesak.[A.joh tA/ k« lAot s«.bA/ A.Äi l«.sA/]Ayah tidak ke laut kerana hujan berterusan.
rinyau[Äi.øAw]kata namasejenis ikan laut yang saiznya lebih besar daripada ikan bilis.   
landau[lAn.dAw]kata namasejenis hidupan laut seakan-akan gamat tetapi lebih besar.   
koyong lalak[ko.joN lA­­.lA/] sejenis siput laut yang besar.   
bulu matak[bu.lu mA.tA/] sejenis hidupan laut yang berbulu tajam.   
beperai[b«.p«.ÄAj]kata namateknik menangkap ikan dengan cara melepaskan tali tangsi yang mempunyai banyak mata kail ke laut. Tali ini kemudiannya ditarik perlahan-lahan ketika bersampan.Sari suntok koi beperai dapat seko je.[sA.Äi sun.to/ kj b«.p«.ÄAj dA.pAt sE.ko dZ«]Sehari suntuk saya beperai, dapat seekor ikan sahaja.
ngambo[NAm.bo]kata kerjamenangkap ikan dengan cara memusing-musing tali tangsi yang berladung dan berumpan dengan tangan di atas kepala dan membalingnya ke laut.Budok suke ngat ngambo pase dapat banyok ikan.[bu.d/ su.k« NAt NAm.bo pA.sE dA.pAt bA.ø/ i.kAn]Budak gemar ngambo sebab dapat banyak ikan.
layo[lA.j]kata adjektifberkenaan cara berjalan yang terhoyong-hayang.Tok ki layo naek ke tebeng pase mabok laot.[to/ ki lA.j nA.e/ k« t«.beN pA.sE mA.bo/ lA.wot]Datuk berjalan terhoyong-hayang sebab mabuk laut.

Kembali ke atas