Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[le.ku/] | لکوق

Definisi : 1. cekung (lengkung) ke dalam (spt kanta, lubang-lubang di jalan, dll), cawak (pd pipi), jeluk, lembang, lepek: di tangan orang yg kena tuduh itu ada dua tanda ~ dan luka; 2. sj daun terup (bergambar jantung); 3. Tr beduk, tabuh; ~-lekak = ~-lekik banyak lekuknya; ~-liku a) banyak lekuk dan selekoh (jalan); b) berbagai­-bagai tipu daya; ~ lutut pelipat lutut; ~ mata rongga (lubang) tempat biji mata; berlekuk bercawak, berjeluk, berlembang, berlepek: jalannya buruk sekali ~-lekak dan menyusahkan pemandu-pemandu kereta; melekuk menjadi lekuk (lembang, jeluk, dll): di sebelah hadapan tulangnya ~ membentuk lubang mata; melekukkan menyebabkan (membuat supaya) jadi lekuk, menjadikan lekuk; lekukan 1. sesuatu yg melekuk; 2. hasil melekuk; pelekukan perbuatan (proses dsb) melekuk atau melekukkan; pelekuk sesuatu yg digunakan utk melekuk­kan sesuatu. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[le.ku/] | لکوق

Definisi : 1 lekung ke dlm (spt lubang di jalan); berkeluk ke dlm (spt kanta); jeluk; lembang: ~ mata rongga tempat biji mata. 2 daun terup yg bergambar jantung. berlekuk ada atau terdapat lekuk: Jalan ke rumahnya ~-lekuk. melekuk menjadi lekuk. melekukkan menyebabkan sesuatu menjadi lekuk. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
lekuk (kata nama)
Bersinonim dengan cekung, cawak, cauk, caung, jeluk, lembang;,
Kata Terbitan : berlekuk,

Puisi
 

Dua tiga kusepak raga,
     Datang sepak kusepak juga;
Dua tiga keris di dada,
     Datang lekuk kulekuk juga.


Lihat selanjutnya...(2)
Peribahasa

Menggali tanah yang lekuk.

Bermaksud :

Kerja yang bukan tempatnya.

 

Lihat selanjutnya...(10)


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
dan lebih besar daripada baha- gian yang lain. (BIO) antennal fossa (fosa sesungut) Alur atau rongga di bahagian kepala serangga tempat sesungut dilekatkan. (BIO) antennal fovea (fovea sesungut) 1. Kawasan lekuk di sekeliling soket sesungut pada serangga Hymenoptera. 2. Alur yang dikelilingi rabung muka pada bahagian tengah muka serangga Diptera. (BIO) antennapedia (antenapedium) Mutasi yang mengubah antena Drosophila menjadi kaki. (BIO corpuscullum lamellosum (korpuskulum lamelosum) Lihat Pacinian bodies, Vater-Pacini corpuscle. (BIO) Corriganʼs pulse (nadi Corrigan) Lihat collapsing pulse. (UBAT) corrugated (bergelugur) Profil yang keratan rentasnya berbentuk alunan ombak atau berlekuk-lekuk. Contohnya, genting asbestos untuk bumbung dan jubin. (KEJ) corrugated vault (kekubah gelugur) Kekubah yang mempunyai rentang yang luas dan permukaan yang berlurah- lurah. (KEJ) core wall corrugated vault Kamus Sains

Kembali ke atas