Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[lem.but] | لمبوت

Definisi : 1. tidak keras, mudah dilentur, lemah, lembik, lunak: siput babi memakan bahagian tumbuh-tumbuhan yg ~ dan hijau; ~ gigi drpd lidah lemah lembut (merendahkan diri); 2. baik hati, elok perangai (budi bahasa), sopan: bangsa Melayu itu ~ perangai dan berbudi halus; 3. menarik, tidak kaku atau garang (bkn rupa seseorang), tidak keras atau terlalu terang (bkn warna): raut anak muda, berwajah ~ itu bukan baru sehari dua dia kenal; tujuh warna gincu bibir yg ~ dan mekar; 4; ~ lembai Kd lemah lembut (orang lelaki yg berjalan spt orang perempuan); berlembut berbuat lembut (kelakuan, perangai dll): ibu tirinya itu sebenarnya bukanlah ~ kepadanya; melembut menjadi lembut (suara dll): sebentar kemudian terdengar suara orang bercakap ~ dan mengeras; melembutkan 1. menyebabkan jadi lembut, melembikkan, melunakkan: daun-daun itu direndamkan ke dlm air mendidih utk ~nya; 2. ki melemahkan (hati, dll), menyebabkan jadi lunak (perasaan, hati, dll): pujuk rayu Datuk Ujang tidak dapat ~ hatinya; kelembutan perihal lembut (benda, budi bahasa, dll): para pencipta perlu mempunyai ~ jiwa; pelembutan (Lin) perihal melembutkan perkataan (spt ke sungai kecil utk kencing dll); pelembut 1. orang yg sopan: perempuan tua yg sering dianggap ~ dan bersopan santun; 2. bahan (krim dsb) yg digunakan utk melembutkan sesuatu: ~ kulit. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[lem.but] | لمبوت

Definisi : 1 tidak keras; mudah dilenturkan; lembik: Daging yg keras jika direbus lama-lama menjadi ~ juga. 2 tidak bengis; sopan santun: Orang Melayu ~ perangainya dan halus budi bahasanya. 3 ist (bkn air) mudah berbuih apabila dikocakkan dgn sabun kerana tidak ada atau cuma sedikit saja garam kalsium atau garam magnesium yg larut di dlmnya. berlembut berkelakuan (berperangai dll) lembut: Ia selalu ~ pd anaknya. melembutkan 1 menjadikan lembut; melembikkan: Air hujan ~ tanah dan ini akan memudahkan kerja membajak. 2 melemahkan (hati dll): Tidak seorang pun yg dpt ~ hati orang tua itu. kelembutan keadaan lembut (bkn benda, tingkah laku dsb): ~nya berbicara amat menyenangkan kami. pelembutan perbuatan atau hal melembutkan. pelembut 1 orang yg lembut (tingkah lakunya dsb). 2 bahan utk melembutkan. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
lembut (adjektif)
1. Bersinonim dengan tidak keras: lunak, lembik, empuk,
Berantonim dengan keras

2. Dalam konteks perangai
bersinonim dengan bersopan, bersantun, beradab, berbahasa, beradat, baik, elok,
Berantonim dengan kasar

3. Dalam konteks suara
bersinonim dengan lunak, perlahan, rendah, merdu, enak,
Berantonim dengan keras

Kata Terbitan : berlembut, melembutkan, kelembutan,

Puisi
 

Lembut lemak sisi bemban,
     Terendak ikan letak di paya;
Lemak lemah sirih digenggam,
     Hendak diunjuk emaknya ada.


Lihat selanjutnya...(11)
Peribahasa

Telinga yang lembut,
     itulah yang kerap dipulas.

Bermaksud :

Orang yang pemurah kerap kali menjadi tempat tumpuan orang meminjam; orang yang penurut selalu menjadi kuda-kuda orang yang kuat dan berkuasa. pulas = pilin.

 

Lihat selanjutnya...(24)

88

You can catch more flies with honey than with vinegar

Untuk menangani kerenah manusia, cara yang lembut atau berbuat baik lebih berkesan daripada cara yang kasar. (Peribahasa ini kadang kala digunakan untuk menyarankan supaya seseorang itu mengampu)

Batu pun empuk, jangankan manusia

If you want some secret tips, do not be rude to her. A polite approach is more effective than rudeness and even at times you have to be ingratiating. Take it from me, you can catch more flies with honey than with vinegar.

Jika awak mahu mencungkil petua rahsia, janganlah bersikap biadap terhadapnya. Cara yang penuh sopan santun lebih berkesan meskipun kadang kala awak terpaksa mengampunya. Percayalah cakap saya, batu pun empuk, jangankan manusia .

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(7)

Glosari Dialek Kedah

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
laik[lAi/]kata adjektifhalus, licin lembut (seperti, tepung, baja dan sebagainya).Kaen sutera lebeh laik lagi dari kaen cit.[kAen su.t«.ÒA l«.beh lAi/ lA.gi dA.Òi kAen tSit]Kain sutera lebih halus daripada kain cita.
ringgi[ÒiN.gi]kata namasejenis makanan ringgan emping padi lembut.   
meringgi[m«.ÒiN.gi]kata adjektifberkenaan buah padi yang masih lembut isinya; beringgi.Padi tengah meringgi selalu kena serang bena perang.[pA.di t«.NAh b«.ÒiN.gi s«.lA.lu k«.nA s«.ÒAN b«.nA pE.ÒAN]Padi yang sedang meringgi selalu kena serang bena perang.
beringgi[b«.ÒiN.gi]kata adjektifberkenaan buah padi yang masih lembut isinya; meringgi.Padi tengah beringgi selalu kena serang bena perang.[pA.di t«.NAh b«.ÒiN.gi s«.lA.lu k«.nA s«.ÒAN b«.nA pE.ÒAN]Padi yang sedang beringgi selalu kena serang bena perang.
nonang[n.nAN]kata namasejenis tumbuhan yang buahnya sebesar hujung jari kelingking, berbentuk bujur dan berwarna ungu lembut apabila masak, rasanya kelat-kelat manis dan digemari oleh burung, isinya berlendir dan boleh dijadikan perekat; buah gam.   
conget[tS.NEt]kata kerjamengangkat atau meninggikan bahagian belakang (perahu, benda dan lain-lain) atau ekor (burung, lembut dan lain-lain).Anjin itam tu lari conget ekoq pasai tekejot senapang meletup.[An.dZin i.tAm tu lA.Òi tS.NEt E.kâÖ pA.sAj t«.k«.dZot s«.nA.pAN m«.l«.tup]Anjing hitam itu lari hingga terangkat ekornya kerana terkejut mendengar letupan senapang.
buah gam[bu.wAh gAm]kata namasejenis tumbuhan yang buahnya sebesar hujung jari kelingking, berbentuk bujur dan berwarna ungu lembut apabila masak, rasanya kelat-kelat manis dan digemari oleh burung, isinya berlendir dan boleh dijadikan perekat; nonang.   
yoi[joj]kata namatanah berlumpur yang diliputi rumput-rampai dan tumbuhan kecil dan berair, biasanya ada ikan darat, berselut, amat gambut dan lembut (selalunya di dalam sawah dan lain-lain).Banyak ikan puyu dengan ruan menyorok kat yoi tu.[bA.øA/ i.kAn pu.ju d«.NAn Òu.wAn m«.ø.ҍ/ kAt joj tu]Banyak ikan puyu dan haruan yang bersembunyi di dalam lumpur itu.
bok[bo/]kata namatilam.Tok nek kita suka tidoq ataeh bok lembek.[to/ ne/ ki.tA su.kA ti.dâÖ A.tAeh bo/ l«m.bE/]Nenek kita suka tidur di tilam lembut.
bubon[bu.bon]kata namabahagian di atas kepala dekat dengan dahi, ubun-ubun.Bubon budak kecik tu lembek lagi, nampak dok menguet- nguet.[bu.bon bu.dA/ k«.tSi/ tu l«m.be/ lA.gi nAm.pA/ dok m«.Nu.wet.Nu.wet]Ubun-ubun bayi itu masih lembut lagi dan kelihatan berdenyut-denyut.
12

Kembali ke atas