Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[le.ngai] | لڠاي

Definisi : 1. tidak tangkas dlm melakukan sesuatu, tidak cergas, tidak aktif; 2. lalai, lengah; 3. (Kim) tidak bertindak balas secara kimia dgn bahan lain (bkn gas dsb): gas ~; lengai-lengai dgn lengai: kerja ~ lambat beroleh laki; kelengaian sifat atau keadaan lengai: ~ gas itu. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[le.ngai] | لڠاي

Definisi : 1 tidak tangkas; lengah. 2 tidak aktif; tidak bertindak balas (bkn gas dll). (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
lengai
Rujuk :lemah


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
inert gas plantloji gas lengaiKejuruteraanTiadaPeralatan yang dipasang untuk membekalkan gas lengai yang sejuk, bersih, dan bertekanan ke sistem tangki kargo.
inertlengaiBiologiPatologiBahan yang ditambahkan pada ramuan aktif sesuatu pestisid dan berfungsi menentukan perumusan pestisid tersebut. Lengai terdiri daripada adjuvan dan pembawa.
inertlengaiKimiaTiadaBerkaitan dengan bahan yang tidak reaktif atau tidak bertindak balas dengan bahan yang lain. Misalnya, gas lengai seperti helium, neon dan argon.
inert conditionkeadaan lengaiKejuruteraanTiadaKeadaan atmosfera dalam tangki dengan kandungan oksigennya dikurangkan sehingga lapan peratus dan digantikan dengan gas lengai.
inert membrane reactorreaktor membran lengaiKejuruteraanKejuruteraan KimiaReaktor dengan mangkin dicampurkan ke dalam suapan dan membran hanya bertindak sebagai bahan pemisah lengai kepada bahan tindak balas dan produk tertentu sahaja.
inertlengaiFizikTiadaTiada
inertlengaiPerubatanTiadaTiada
inertlengaiPerubatanTiada1. Tidak mempunyai tindakan.,2. Tidak bertindak balas dengan unsur lain.
inertlengaiKimiaTiadaTiada
inertlengaiSejarahTiadaTiada
12345678910...

Kembali ke atas