Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[le.su] | لسو

Definisi : 1. lemah (kerana tidak puas tidur, kurang makan, dsb), tidak cergas, letih: aku melihat rakyat tani dgn kaki ayam berjalan ~ menuju pondoknya yg buruk; letih ~ letih sekali; 2. ki merosot (perniagaan dll), sepi (perniagaan): sejak akhir-akhir ini, perniagaannya semakin ~; melesukan menyebabkan (badan dsb) men­jadi lesu, melemahkan; kelesuan 1. perihal (keadaan) lesu, keletihan; 2. berasa lesu atau lemah, keletihan: Zaini yg ~ tidur dgn lenanya. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[le.su] | لسو

Definisi : tidak bertenaga kerana tidak makan (tidak puas tidur dll); letih; lemah. melesukan menjadikan atau menyebabkan lesu: Perjalanan yg jauh kadang-kadang ~ badan. kelesuan keadaan lesu. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
lesu (adjektif)
1. Bersinonim dengan lemah: letih, letah-letai, litak, lejar,

2. Bersinonim dengan merosot: mundur, menurun, berkurangan, surut, susut lemah, buruk,
Berantonim dengan rancak

Kata Terbitan : kelesuan,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
fatigue rationisbah lesuFizikMekanikNisbah had lesu terhadap kekuatan tegangan statik.
Zoom fatiguelesu ZoomPsikologiTiadaKeadaan individu yang letih dan lesu upaya disebabkan penggunaan platform komunikasi maya secara berlebihan, terutamanya yang melibatkan mesyuarat secara dalam talian dengan menggunakan aplikasi seperti Zoom.
accelerated fatigue testujian lesu terpecutKejuruteraanKejuruteraan MekanikUjian lesu yang menggunakan tahap tegasan ulang-alik yang sentiasa ditambah sehingga melebihi tegasan kerja supaya masa ujian dapat dipendekkan. Teknik ujian ini biasanya digunakan untuk menilai prestasi peralatan dalam keadaan yang bergetar.
virtual meeting fatiguelesu mesyuarat mayaPentadbiran PerniagaanTiadaKeadaan individu yang letih dan lesu upaya disebabkan penggunaan platform komunikasi maya secara berlebihan, terutamanya yang melibatkan mesyuarat secara dalam talian yang menggunakan aplikasi tertentu.
fatique lifehayat lesuKejuruteraanPolimerBilangan kitar bebanan untuk menghasilkan kelesuan secara retakan dalam lesu dinamik.
fatiguelesuFizikTiadaTiada
fatiguelesuPendidikanTiadaTiada
fatiguelesuPentadbiranTiadaTiada
fatiguelesuPerubatanTiadaTiada
fatiguelesuPerhutananTiadaTiada
12345678910

Kembali ke atas