Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : penat benar; (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : letih sekali; (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
 
letih (adjektif)
Bersinonim dengan penat, lesu, jerih, lelah, litak, mengah, rimpuh;,
Kata Terbitan : meletihkan, keletihan,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
depressionkemurunganPerubatanTiadaPerasaan sedih yang keterlaluan, tidak bersemangat dan letih lesu yang dialami oleh pesakit.
depressionkemurunganGerontologiTiadaPerasaan sedih yang keterlaluan, tidak bersemangat dan letih lesu yang dialami oleh seseorang.
kwashiorkorkwasyiorkorKejururawatanTiadaKeadaan malnutrisi kanak-kanak yang disebabkan kekurangan protein yang teruk dicirikan dengan letih lesu, meragam dan bengkak seluruh badan.
hypadreniahipadreniaPerubatanTiadaPenyakit akibat kekurangan fungsi kelenjar adrenal, yang dicirikan dengan pembentukan pigmen yang berwarna coklat kemerahan, letih lesu yang teruk dan gangguan proses pencernaan.
Addison´┐Żs diseasepenyakit AddisonPerubatanTiadaPenyakit akibat kekurangan fungsi kelenjar adrenal, yang dicirikan dengan pembentukan pigmen yang berwarna coklat kemerahan, cirit-birit, tekanan darah yang rendah, anemia progresif, letih lesu yang teruk dan gangguan proses pencernaan.
Zoom fatiguelesu ZoomPsikologiTiadaKeadaan individu yang letih dan lesu upaya disebabkan penggunaan platform komunikasi maya secara berlebihan, terutamanya yang melibatkan mesyuarat secara dalam talian dengan menggunakan aplikasi seperti Zoom.
virtual meeting fatiguelesu mesyuarat mayaPentadbiran PerniagaanTiadaKeadaan individu yang letih dan lesu upaya disebabkan penggunaan platform komunikasi maya secara berlebihan, terutamanya yang melibatkan mesyuarat secara dalam talian yang menggunakan aplikasi tertentu.
caffeinekafeinaMakanan dan PemakananPemakananAlkaloid yang terdapat dalam kopi, teh dan coklat yang bersifat sebagai perangsang ke atas sistem saraf pusat. Kafeina juga meningkatkan tekanan darah, menghilangkan letih dan lesu secara sementara serta berfungsi sebagai agen diuretik.
combat fatiguelesu tarungPerubatanPsikiatriKeadaan terlalu letih akibat tekanan, pertempuran atau peperangan.
combat fatiguelesu tarungPerubatanPsikiatriKeadaan terlalu letih akibat tekanan, pertempuran atau peperangan.

Kembali ke atas