Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[lom.pang] | لومڤڠ

Definisi : 1 tidak berisi apa-apa; kosong. 2 gelembung atau ruang seni di dlm sel yg berisi udara atau air. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[lom.pang] | لومڤڠ

Definisi : 1. laras meriam; 2. penjodoh bilangan bagi meriam. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[lom.pang] | لومڤڠ

Definisi : 1. alat utk menumbuk beras dll; 2. ark lesung; kuih ~ sj kuih (bentuknya spt lompang atau lesung) dibuat drpd tepung beras; berlompang berlekuk. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[lom.pang] | لومڤڠ

Definisi : 1. kosong: dlm dadaku terasa ~; 2. gelembung atau ruang seni dlm sel (mengan­dungi udara, air, dll); lompangan lompang; ~ udara gelembung (ruang) yg mengandungi udara. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
 
lompang (adjektif)
Bersinonim dengan kosong, berongga, bergeronggang, lompong, kelompang, kelontong.,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
void rationisbah lompangKejuruteraanKejuruteraan BangunanNisbah isipadu lompang, Vv berbanding dengan isipadu pepejal bagi satu unit isipadu, iaitu e = Vv/Vs apabila e, ialah nisbah lompang dan Vs ialah isipadu pepejal.
degree of densitydarjah ketumpatanKejuruteraanTiadaapabila vo ialah nisbah lompang keadaan paling longgar, vn ialah nisbah lompang keadan paling tumpat dan vs ialah nisbah panjang lompang sampel.
ullage plugpalam lompangKejuruteraanTiadaPalam untuk menilai isi padu lompang tangki.
hollow waveguidepandu gelombang lompangKejuruteraanTiadaGentian optik berteras lompang mempunyai keratan rentas berbentuk persegi, bulat atau empat segi tepat untuk menghantar sinar inframerah.
holiday detectorpengesan lompang/pengesan telau/pengesan cacat kimpalKejuruteraanTiadaPeranti elektrik yang digunakan untuk mengesan lompang, telau atau cacat kimpal.
liquefactionpencecairanKejuruteraanTiada3. Keadaan pasir piawai yang mempunyai nisbah lompang yang lebih tinggi daripada nisbah lompang genting, menjadi jerlus dan menyebabkan gelangsar alir.
degree of saturationdarjah ketepuanKejuruteraanTiadaPeratusan isi padu lompang yang berisi air terhadap jumlah keseluruhan isi padu lompang di antara bijian tanah.
void volumeisipadu lompangPerhutananSains Kayu dan Hasil HutanIsipadu ruang lumen, ruang di antara dinding-dinding sel, dan ruang di dalam dinding sel kayu yang tidak dipenuhi bahan berkayu. Pada kayu basah, ruang ini dipenuhi air. Spesies kayu yang mempunyai nilai ketumpatan bandingan yang rendah biasanya mempunyai isipadu lompang yang tinggi dan mudah diawet.
bolsterlompangKomunikasiTiadaTiada
sluglompangKejuruteraanTiadaRuang wap yang terbentuk dalam tiub penukar haba apabila kedua-dua suhu di permukaan pemanasnya dan dalam cecair pukalnya berada di atas suhu didih cecair tersebut.
12345678910

Kembali ke atas