Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[lom.pang] | لومڤڠ

Definisi : 1 tidak berisi apa-apa; kosong. 2 gelembung atau ruang seni di dlm sel yg berisi udara atau air. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[lom.pang] | لومڤڠ

Definisi : 1. laras meriam; 2. penjodoh bilangan bagi meriam. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[lom.pang] | لومڤڠ

Definisi : 1. alat utk menumbuk beras dll; 2. ark lesung; kuih ~ sj kuih (bentuknya spt lompang atau lesung) dibuat drpd tepung beras; berlompang berlekuk. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[lom.pang] | لومڤڠ

Definisi : 1. kosong: dlm dadaku terasa ~; 2. gelembung atau ruang seni dlm sel (mengan­dungi udara, air, dll); lompangan lompang; ~ udara gelembung (ruang) yg mengandungi udara. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
 
lompang (adjektif)
Bersinonim dengan kosong, berongga, bergeronggang, lompong, kelompang, kelontong.,


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
yang tidak stabil. (BIO) autonomous replication sequence (jujukan pereplikaan autonomi) Jujukan pada yis yang membenarkan plasmid bereplika secara autonomi, mungkin dengan menyediakan tapak permulaan pereplikaan. (BIO) autophagic vacuole (vakuol autofagi) Lompang dalam sitoplasma yang mengandungi enzim autogen untuk proses penghadaman bahan yang sedia ada dalam sel. (BIO) autoradiography (autoradiografi) Teknik yang digunakan untuk mengenal pasti kedudukan molekul radioaktif melalui pendedahannya kepada di bahagian atas leng- kung ditegarkan oleh anggota pepenjuru. Kekuda Belfast merupakan salah satu contoh galang busur yang dapat digunakan untuk merentang struktur sehingga 15 m. (KEJ) box beam (rasuk lompang) Rasuk kayu berongga yang diperbuat dengan/atau tanpa menggunakan tetulang dalaman. Rasuk jenis ini boleh dihasilkan dalam ukuran yang lebih besar. (HUT) box pile (cerucuk kotak) Cerucuk yang diperbuat daripada

Kembali ke atas