Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[long.gar] | لوڠݢر

Definisi : 1. tidak sempit, lapang (pakaian, lubang, dll): seluar baru itu ~ sedikit; 2. tidak ketat, mudah tercabut, mudah terlepas (paku, skru, jahitan, ikatan, dll): jahitannya ~ dan kasar; tangannya memeluk ~ anak bongsu­nya di dada; 3. ki tidak teguh, tidak erat (tali persaudaraan, persahabatan, dsb): semenjak kejadian itu, persahabatan mereka mulai ~; 4. ki tidak mengikat kuat (aturan, syarat, undang-undang, dsb), tidak sangat terbatas, tidak ketat, kendur: hutang lapuk disebabkan oleh cara pemberian, cara kawalan dan cara pentadbiran wang kerajaan dan syarikat yg ~ dan tidak teratur; ~ sendat, lapang bertukul prb berpura-pura menerima sesuatu kebenaran tetapi sebenar­nya menolak kebenaran itu; sempit lalu, ~ ditokok prb di negeri yg miskin penduduknya rajin-rajin dan di negeri yg makmur pen­duduknya malas; melonggari menolak atau menambah supaya longgar (pakaian dll): kalau tidak dilonggari, seluar itu tidak dapat dipakai lagi; utk menambah ahli, syarat-syarat utk masuk pertubuhan itu mesti dilonggari; melonggarkan 1. menjadikan longgar atau tidak ketat (bkn pakaian, skru, paku, dll): ia ~ skru itu; menggali atau membajak akan ~ tanah; 2. mempermudah (syarat-syarat, cara pembayaran, dsb), meringankan (aturan, undang-undang, dsb): larangan membakar mercun dilonggarkan pd malam itu; 3. meluangkan (waktu dsb); memperlonggar menjadikan lebih longgar; kelonggaran 1. perihal longgar: utk men­cegah ~, skru itu harus diketatkan; pertolong­annya itu bererti memberi ~ juga kpd isteri­nya; 2. menjadi longgar: semua pakaiannya ~ kerana badannya yg semakin susut itu; pelonggaran perihal melonggarkan (pakaian, skru, dll, meluangkan waktu dsb, mempermudah syarat-syarat dsb, meringankan aturan dsb). (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[long.gar] | لوڠݢر

Definisi : 1 tidak sempit; lega (bkn pakaian dll). 2 tidak ketat; mudah tercabut (bkn paku, skru dll). 3 tidak erat (bkn persahabatan, tali persaudaraan); tidak kuat berpegang pd adat (syarat, undang-undang dll). melonggarkan 1 menjadikan longgar atau menjadikan tidak ketat (bkn pakaian, skru, paku dll): Dia ~ ikat pinggangnya kerana terlalu kenyang. 2 memudahkan syarat atau cara pembayaran; meringankan peraturan, undang-undang dll: Pihak majikan telah ~ syarat-syarat kenaikan pangkat. kelonggaran keadaan longgar: Oleh sebab ~ undang-undanglah maka banyak berlaku kecurian. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
longgar (adjektif)
1. Dalam konteks pakaian
bersinonim dengan lapang, besar, luas, selesa, lega, gedoboh, berjabir-jabir, terharak-harak, loloh, kedodoran,
Berantonim dengan ketat

2. Dalam konteks skru, paku,
bersinonim dengan cupul, galir, dol, perlus, perlup, loncer, mudah tercabut,
Berantonim dengan ketat

3. Dalam konteks persahabatan
bersinonim dengan tidak erat, tidak karib, tidak teguh, tidak rapat, renggang, berjauhan,
Berantonim dengan erat

Kata Terbitan : melonggarkan, kelonggaran,

Peribahasa

Sempit lalu,
     longgar ditokok.

Bermaksud :

Di negeri yang sukar pencarian, penduduknya rajin-rajin; di negeri yang makmur, penduduknya malas.

 

Lihat selanjutnya...(6)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
longgarlonggarKesenianTiadayang banyak.
loose fitpadan longgarKejuruteraanTiadaPadam longgar: Pemadanan yang cukup kelegaannya untuk membenarkan gerakan bebas bagi anggota-anggota yang tersambung itu.
loose fitpemasangan longgarKesenianTiadaPadam longgar: Pemadanan yang cukup kelegaannya untuk membenarkan gerakan bebas bagi anggota-anggota yang tersambung itu.
half-stitchjahit longgarKesenianTiada1. Jahitan terbuka dan longgar yang digunakan ketika membuat renda biku.,2. Ketika mengait atau membuat kroset, dua mata kait digunakan sebagai satu dan dua mata kait yang lain menjadi satu sebagai penyudah tepi.
loose contactsesentuh longgarTeknikElektrikSambungan yang tidak kemas atau tidak membuat sentuhan yang baik. Sesentuh longgar mengeluarkan bunga api, dan dengan ini mengakibatkan kehilangan tenaga pada sentuhan tersebut.
mousquetaire glovesarung tangan mousquetaireKesenianTiada1. Sarung tangan panjang dan longgar, dipakai dengan melorotkan lengannya ke pergelangan tangan.,2. Sarung tangan panjang dan longgar yang berbelah dan berbutang di pergelangan tangan, dipakai dengan cara memasukkan tangan dan disingsing ke siku, dipakai bersama-sama pakaian malam formal.
loose knotbuku longgarPerhutananSains Kayu dan Hasil HutanBuku kayu yang kejadiannya bebas daripada pertumbuhan kayu di sekelilingnya. Buku ini tidak teguh kedudukannya, dan boleh tertanggal atau terkopak semasa penggergajian atau pengetaman, dan meningalkan lubang. Buku longgar mengurangi mutu dan kekuatan kayu. Sin: buku gegai
robejubah santai; gaun santaiKesenianTiada1. Pakaian biasa seakan-akan kot longgar, adakalanya berzib, bertali pinggang atau dilepas begitu sahaja, dipakai bersama pijama atas baju tidur semasa di pantai atau untuk keraian di rumah.,2. Pakaian istiadat yang dibuat longgar dan labuh seperti jubah akademik. Jubah rahib dan jubah pertabalan.,3. Pakaian luar labuh longgar yang dipakai pada Zaman Pertengahan.,4. Pakaian luar atau pakaian lilit.
looselonggarKomunikasiTiadaTiada
looselonggarPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
12345678910...

Kembali ke atas