Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[lot] | لوت

Definisi : bidang tanah. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[lot] | لوت

Definisi : surat undi, undi; dilot bp diundi. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[lot] | لوت

Definisi : bilangan tertentu yg standard dlm urus niaga sekuriti (saham) yg bersamaan dgn 1000 unit: dia berjaya membeli enam ~ saham syarikat itu pd harga RM1.60 seunit. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[lot] | لوت

Definisi : bidang tanah (yg ukurannya berbeza-beza). (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata lot

Peribahasa

437

Once burned, twice shy

Orang yang pernah ditimpa pengalaman buruk sudah tentu akan sentiasa berwaspada supaya hal yang sama tidak akan berulang

Sekali tersengat, selalu beringat

I once lost a lot of money to get rich scheme, and I am afraid to invest in your scheme even though it promises a 300% return within 15 months. Once burned, twice shy .

Saya pernah rugi besar dalam skim cepat kaya, dan saya takut hendak melabur dalam skim awak walaupun dijanjikan pulangan 300% dalam tempoh 15 bulan. Sekali tersengat, selalu beringat.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(24)

Glosari Dialek Kedah

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
kalot[kA.lot]kata adjektifsibuk, kelam-kabut.Mokalu pi rumah dia, dia cukop kalot suroh kita makan nasik jugak.[m.kA.lu pi Òu.mAh di.jA di.jA tS.kop kA.lot su.Òoh ki.tA mA.kAn nA.si/ dZu.gA/]Jika pergi ke rumahnya, dia sibuk menyuruh kita makan nasi di rumahnya.
bicau[bi.tSAw]kata adjektifbecok atau bising kerana bercakap banyak.Mulot dia bicau dok cerita pasai menantu dia.[mu.lot di.jA bi.tSAw do/ tS«.Òi.tA pA.sAj m«.nAn.tu di.jA]Mulutnya becok menceritakan kisah menantunya.
koi II[kj]kata adjektifberhati-hati, perlahan-lahan, beransur-ansur.Dok gelot buat apa sangat, kreja tu koi-koi habeh la.[do/ g«.lot bu.wAt A.pA sA.NAt, kÒ«.dZA tu kj.kj hA.beh lA]Buat apa terburu-buru, beransur-ansur pun selesai juga kerja tu.
menyorok[m«.ø.ҍ/]kata kerjasarapan, minum pagi, kudapan.Depa menyorok pulot kukuih dengan tamban kiat bila nak pi bendang.[dE.pA m«.ø.ҍ/ pu.lot ku.kuih d«.NAn tAm.bAn ki.jAt bi.lA nA/ pi b«n.dAN]Mereka berkudapan pulut kukus dengan ikan tamban kering goreng sebelum turun ke sawah.
hebiaq[hE.bi.jAâÖ]kata adjektifberkenaan mulut yang celupar.Jangan cerita kat dia, dia mulot hebiaq, satni sekampong orang tau.[dZA.NAn tS«.Òi.tA kAt di.jA di.jA mu.lot hE.bi.jAâÖ sAt.ni s«.kAm.poN .ÒAN tAw]Jangan ceritakan hal itu kepadanya, kelak semua orang kampung tahu, kerana mulutnya celupar.
gelinte[g«.lin.tE]kata kerja1. menguli tepung dan sebagai supaya jadi kecil, membulat dengan menggunakan jari.Kak dok gelinte tepong pulot nak buat buah melaka.[kA/ do/ g«.lin.tE t«.poN pu.lot nA/ bu.wAt bu.wAh m«.lA.kA]Kakak sedang menggentel tepung pulut untuk dibuat buah melaka.
capoi II[tSA.poj]kata adjektifsuka mengeluarkan kata-kata yang tidak perlu tetapi berat padahnya, celupar.Orang tu marah kat hang pasal mulot hang capoi sangat.[.ÒAN tu mA.ÒA kAt hAN pA.sAj mu.lot hAN tSA.poj sA.NAt]Orang itu marah kepada kamu kerana mulut kamu celupar sangat.
sergal[s«Ò.gAl]kata adjektif1. berkenaan rasa buah nona, sagun, kuih bakar, kuih beras dan sebagainya yang berbiji-biji atau berpasir; seregai, seregal, sergai.Nasik goreng tu dah hanget jadi keraeh, bila pepak rasa seregal dalam mulot.[nA.si/ g.ÒEN tu dAh hA.Net dZA.di k«.ÒAEh bi.lA p«.pA/ ÒA.sA s«Ò.gAl dA.lAm mu.lot]Nasi goreng itu hangit dan menjadi keras. Bila dikunyah terasa berbiji kasar di dalam mulut.
sergai[s«Ò.gAj]kata adjektif1. berkenaan rasa buah nona, sagun, kuih bakar, kuih beras dan sebagainya yang berbiji-biji atau berpasir; seregai, seregal, sergal.Nasik goreng tu dah hanget jadi keraeh, bila pepak rasa seregal dalam mulot.[nA.si/ g.ÒEN tu dAh hA.Net dZA.di k«.ÒAEh bi.lA p«.pA/ ÒA.sA s«Ò.gAj dA.lAm mu.lot]Nasi goreng itu hangit dan menjadi keras. Bila dikunyah terasa berbiji kasar di dalam mulut.
seregal[s«.Ò«.gAl]kata adjektif1. berkenaan rasa buah nona, sagun, kuih bakar, kuih beras dan sebagainya yang berbiji-biji atau berpasir; seregai, sergai, sergal.Nasik goreng tu dah hanget jadi keraeh, bila pepak rasa seregal dalam mulot.[nA.si/ g.ÒEN tu dAh hA.Net dZA.di k«.ÒAEh bi.lA p«.pA/ ÒA.sA s«.Ò«.gAl dA.lAm mu.lot]Nasi goreng itu hangit dan menjadi keras. Bila dikunyah terasa berbiji kasar di dalam mulut.
12

Kembali ke atas