Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[lot] | لوت

Definisi : bidang tanah. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[lot] | لوت

Definisi : surat undi, undi; dilot bp diundi. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[lot] | لوت

Definisi : bilangan tertentu yg standard dlm urus niaga sekuriti (saham) yg bersamaan dgn 1000 unit: dia berjaya membeli enam ~ saham syarikat itu pd harga RM1.60 seunit. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[lot] | لوت

Definisi : bidang tanah (yg ukurannya berbeza-beza). (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata lot

Peribahasa

437

Once burned, twice shy

Orang yang pernah ditimpa pengalaman buruk sudah tentu akan sentiasa berwaspada supaya hal yang sama tidak akan berulang

Sekali tersengat, selalu beringat

I once lost a lot of money to get rich scheme, and I am afraid to invest in your scheme even though it promises a 300% return within 15 months. Once burned, twice shy .

Saya pernah rugi besar dalam skim cepat kaya, dan saya takut hendak melabur dalam skim awak walaupun dijanjikan pulangan 300% dalam tempoh 15 bulan. Sekali tersengat, selalu beringat.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(24)

Kamus Sains

Kamus Sains.indb
tambah pecutan) Bahan tambah yang mempercepat proses pengerasan atau pengesetan simen. Kalsium klorida merupakan salah satu daripada agen pemecutan konkrit. (KEJ) acceptable quality level (aras mutu boleh terima) Tahap kualiti lot bahan yang dinyatakan sebagai peratus kecacatan yang diteri- ma. (TEKMA) abvolt acceptable quality level Kamus Sains.indb 6 7/8/08 11:45:13 AM 7 acceptance test (ujian penerimaan yang ter- kandung dalam aspek kejuruteraan ialah struktur, bahan binaan, mekanik tanah, perkhidmatan bangunan seperti bekalan air dan sistem pendingin udara. (KEJ) built-up area (kawasan terbina) Peratusan kawasan sesuatu lot yang dipenuhi oleh bangunan. (KEJ) built-up beam (rasuk terbina) Rasuk yang terbentuk daripada gabungan anggota kecil yang disatukan men- bud graft built-up beam Kamus Sains.indb 173 7

Kembali ke atas