Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[lo.tong] | لوتوڠ

Definisi : 1. sj kera yg berekor panjang; ~ Bangkatan, Nasalis larvatus; ~ ceneka, Presbytis melalophos; ~ cengkung = ~ ber­celak, Presbytis obscura; ~ kelabu, Presbytis cristata; 2. hitam; hitam ~ sangat hitam, hitam sungguh; ~ kekah kumput jarinya, kembung segah ketul jadinya prb kesusahan itu akhirnya akan mendatangkan kesenangan. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[lo.tong] | لوتوڠ

Definisi : pelacur; ®loktong. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[lo.tong] | لوتوڠ

Definisi : sj tumbuhan (pokok), Nephelium eriopetalum. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[lo.tong] | لوتوڠ

Definisi : 1 beberapa jenis kera yg berekor panjang, Presbytis spp.. ~ hitam Presbytis melalophos. ~ kelabu Presbytis cristata. ~ mata putih Presbytis obscura. 2 hitam: hitam ~ sangat hitam. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata lotong

Puisi
 

Kulitlah ketam dipanggang lotong,
     Panggang di dapur tinggal tulang;
Nasibku badan tidak beruntung,
     Ayam ditambat disambar helang.


Lihat selanjutnya...(3)
Peribahasa

Seperti lotong meniti batang kayu.

Bermaksud :

Tidak menghiraukan keadaan di sekelilingnya.

 

Lihat selanjutnya...(4)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
rambutanrambutanPerhutananSains Kayu dan Hasil HutanNama piawai bagi pokok dan kayu Nephelium spp. daripada famili Sapindaceae. Nama tempatannya di Semenanjung ialah lotong, pulasan, rambutan hutan dan rambutan pacat, dan di Sabah ialah kelamondoi dan meritam. Spesies utama rambutan ialah Nephelium eriopetalum, N. glabrum, dan N. lappaceum. Gubal kayu rambutan berwarna lebih muda, dan mudah dibezakan daripada teras kayunya yang bercoklat kemerahan. Tekstur kayunya sederhana halus dan sekata dengan ira yang bersimpul. Kayu ini mempunyai nilai ketumpatan keringan udara yang berjulat antara 880 hingga 1075 kg/m3, dan tergolong dalam kumpulan kayu yang keras dan berat. Rambutan lebih terkenal kerana buahnya, dan kayunya merupakan sumber kayu api yang baik.
sagasagaPerhutananSains Kayu dan Hasil HutanNama biasa bagi kayu dan pokok Adenanthera spp. dan Ormosia spp. daripada famili Leguminosae. Nama tempatannya di Semenanjung ialah keranji lotong. Spesies utamanya ialah Adenanthera pavonina dan Ormosia bancana. Gubal kayu Adenanthera spp. berwarna kuning jerami, dan mudah dibezakan daripada teras kayunya yang berwarna coklat kemerahan, sementara gubal kayu Ormosia spp. berwarna kuning coklat muda dan dapat dibezakan daripada teras kayunya yang berwarna kelabu coklat atau coklat. Tekstur kayunya agak kasar dan tidak sekata kerana terdapat banyak parenkima. Kayu ini mempunyai nilai ketumpatan keringan udara yang berjulat antara 815 hingga 1075 kg/m3, dan tergolong dalam kumpulan kayu yang keras dan berat. Kayu saga sesuai untuk perabot dan lantai.
lullabydodoiKesusasteraanTiadaLagu yang didendangkan untuk menenteramkan dan menidurkan anak. Biasanya dodoi mengandungi lagu yang pendek, disampaikan secara berulang-ulang dengan melodi yang lembut, menggunakan puisi kanak-kanak sebagai liriknya. Kebanyakan dodoi bersifat didaktik dan berunsur keagamaan. Contohnya: �Endoi-endoi cak, Cak makan padi, Adik jangan teriak, Mak masak nasi. Buah kacang botor, Bilang satu satu, Tidur adik tidur, Takut burung hantu. Burung hantu punai, Bertelur dalam bakul, Kera duduk menyemai, Lotong duduk menyangkul.

Kembali ke atas