Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[lu.ruh] | لوروه

Definisi : gugur kerana sudah masak (buah­buahan), gugur kerana sampai masanya (daun, bulu, dll); musim ~ musim daun gugur; ~ upih pergam datang, suruh putih hitam datang prb lain yg dihajati, lain yg didapat; berluruhan luruh banyak-banyak, luruh di sana sini, berguguran: daun-daun ~ pd musim gugur; meluruh 1. bertukar bulu (ayam dll), me­ranggas; 2. gugur pd musim luruh (daun), meranggas; meluruhkan menyebabkan luruh, menggugur­kan, meranggaskan: tiupan angin yg kencang ~ daun-daun pokok di kawasan itu; luruhan sesuatu yg luruh, guguran: “Nenek, kita ke rumah sakit ya,” ucap Nadira dlm ~ air mata; keluruhan kejadian luruh: ramai orang percaya bahawa bahan itu boleh menyebab­kan ~ rambut. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[lu.ruh] | لوروه

Definisi : sl daerah, jajahan. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[lu.ruh] | لوروه

Definisi : gugur kerana sudah masak (bkn buah-buahan); gugur kerana sudah sampai masanya (bkn bulu, daun dll). musim ~ musim daun-daun gugur (antara musim panas dgn musim sejuk). meluruh 1 mula gugur atau luruh (bkn daun-daunan); meranggas. 2 bertukar bulu (bkn ayam dll). (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
luruh (kata kerja)
Bersinonim dengan gugur, jatuh, terlerai, terlerah, tanggal, terkelupas, meranggas, lurut, rurut, ruruh, rontok, runtuh, reges, reras, laras;,
Kata Terbitan : berluruhan, meluruhkan,

Puisi
 

Pisang emas luruh digoyang,
     Dijolokdengan ranting habu;
Adik emas saya loyang,
     Masakan mahu berkinca bahu.


Lihat selanjutnya...(14)
Peribahasa

Pelepah bawah luruh,
     pelepah atas jangan gelak.

Bermaksud :

Hendaklah insaf bahawa sekalian yang hidup itu akan mati juga.

 

Lihat selanjutnya...(5)


Khidmat Nasihat

SoalanJawapanJenis SoalanTarikh Soalan
Tuan, saya difahami bahawa Luruh pula bermaksud gugur kerana sudah masak (buah-­buahan). Mengikut Dewan Bahasa dan Pustaka pada 07.02.2012. Oleh itu, adakah ayat ini betul? Ayat: Datuk mengutip buah rambutan yang gugur ke tanah? Soalan saya seperti berikut: 1. gugur ke atau / gugur di ? 2. di atas tanah / di tanah ? 3. kawasan lantai di dusun disebut tanah atau lantai? 4) Jika ayat ditukar kepada perkataan luruh, adakah luruh dalam ayat digunakan dengan tepat? Datuk mengutip buah rambutan yang luruh di atas tanah?

Ayat yang betul ialah “Datuk mengutip buah rambutan yang gugur ke tanah” dan “Datuk mengutip buah rambutan yang luruh di atas tanah”

Tatabahasa06.01.2022
Buah durian jatuh pada waktu malam. munsyi, adakah jatuh salah dalam ayat ini memandangkan jatuh bermaksud 1. turun ke bawah dgn cepat (bkn buah, daun, rambut, dll), gugur, luruh TQBerdasarkan Kamus Dewan Edisi Keempat, perkataan jatuh bermaksud turun ke bawah dengan cepat (berkenaan buah, daun, rambut, dll), gugur, luruh. Gugur bermaksud jatuh dari pohon (tentang buah, daun dsb. jatuh dari pohon (tentang buah, daun dsb; luruh. Luruh pula bermaksud gugur kerana sudah masak (buah-­buahan). Berdasarkan maksud yang diberikan, penggunaan perkataan 'jatuh' tidak salah.  Walau bagaimanapun, 'jatuh' dan 'gugur' tidak merujuk kepada buah yang telah masak, sementara 'luruh' merujuk kepada buah yang sudah masak.Makna07.02.2012
Semua pokok botak apabila tiba musim luruh. apakah kata yang paling sesuai utk gantikan kata botak?Perkataan yang sesuai ialah pokok tidak berdaun apabila tiba musim luruh.Lain-lain25.08.2010
Bagaimanakah penggunaan perkataan tuntas.Pelajar saya akerap menggunakan perkataan tuntasnya, secara tuntas dalam karangan mereka.Yang mana satu betul.Maksud tuntas ialah menyeluruh ,singkat,tegas.Mohon penerangan.Terima kasih.Tuntas bermaksud secara menye­luruh (tidak menyentuh aspek-aspek tertentu sahaja) atau tegas. Perkataan tersebut boleh digunakan dalam wacana bagi menggambarkan maksud tersebut dan perlu disesuaikan dengan fungsinya sebagai adjektif.Tatabahasa06.07.2012
Buah kelapa itu gugur lalu jatuh ke dalam sungai.Ayat ini ada kesalahan atau tidak ? Bolehkah saya menggunakan gugur dan jatuh dalam ayat ini ?Terima kasih.

Saudara,

Ayat tersebut betul. Perkataan gugur  boleh juga digantikan dengan perkataan luruh

Tatabahasa20.10.2009
Buah kelapa itu gugur lalu jatuh ke dalam sungai.Ayat ini ada kesalahan atau tidak ? Bolehkah saya menggunakan gugur dan jatuh dalam ayat ini ?Terima kaish.

 

Saudara,

Ayat tersebut betul. Perkataan gugur boleh juga digantikan dengan perkataan luruh.

Tatabahasa20.10.2009

Kembali ke atas