Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[lu.suh] | لوسوه

Definisi : 1. renyuk, kumal (pakaian dll): baju itu sudah ~ di tangannya; 2. sudah rosak atau luntur kerana lama terpakai dll (bkn kain baju dll), sudah tidak segar lagi (kerana mengalami kesusahan, menderita, dsb): mereka memakai pakaian seragam berwarna kuning yg sudah ~; melusuhkan menjadikan lusuh, memakai selalu (baju dll) hingga menjadi lusuh; kelusuhan perihal (keadaan) lusuh: pd haki­katnya ~ dirinya itu adalah akibat bebe­rapa banyak penyakit yg menghinggapnya. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[lu.suh] | لوسوه

Definisi : 1 sudah luntur warnanya atau sudah usang (bkn pakaian): Baju sekolahnya sudah ~. 2 berkerumuk atau kumal (bkn pakaian). melusuhkan menjadikan lusuh atau usang; mengumalkan. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
lusuh (adjektif)
Bersinonim dengan pudar, usang, rosak, luntur;,
Kata Terbitan : melusuhkan,


Glosari Dialek Johor

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
lenjan[l«n.dZAn]kata adjektiflusuh akibat dipakai secara berlebihan.Kalau kau tak berenti naek basikal ni, seminggu lagi lenjanle die.[kA.lAw kAw tA/ b«.Ä«n.ti nAe/ bA.si.kAl ni s«.miN.gu Kalau engkau tidak berhenti menaiki basikal ini seminggu lagi habislah lusuh.

Kembali ke atas